Linkovi

Predsjednik Bush poziva Kongres da reformira useljeničke zakone


Predsjednik Bush obilazi američki zapad tražeći podršku za svoju imigracijsku politiku u pograničnom području gdje je taj problem posebice akutan. Gospodin Bush se nada udružiti mjere jačeg čuvanja granice s programom izdavanja dozvola za privremeni rad.

U saveznoj državi Arizoni, predsjednik je promicao svoju – kako ju naziva – 'sveobuhvatnu imigracijsku strategiju': "Ilegalno useljavanje predstavlja vrlo ozbiljan problem i naša je odgovornost potpuno jasna: granice treba zaštititi."

Nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da Amerikance žele energičnije čuvanje američkih granica. No, mišljenja kako najbolje odgovoriti izazovu nezakonitog useljavanja vrlo su raznolika. U Arizoni, gdje je problem poprimio razmjere krize, građani su se sami organizirali u dobrovoljačke skupine koje patroliraju uz granicu, a neki konzervativci su čak predložili izgradnju visoke ograde s opremom visoke tehnologije kako bi se ilegalce zadržalo izvan Sjedinjenih Država.

Predsjednik Bush kaže da su već odobrena sredstva za ojačavanje pograničnih ophodnji, a planira se i daljnje izdvajanje u tu svrhu: "Granicu ćemo osigurati hvatajući one koji ulaze ilegalno, a i pojačat ćemo granične objekte kako bi spriječili nezakonite prijelaze."

Na jugozapadu Amerike, stanje je tako ozbiljno da su guverneri Arizone i New Mexica proglasili izvanredno stanje u svojim državama. Gospodin Bush je obećao ne samo više djelatnika u službi čuvanja granica, nego i poduzimanje koraka kojima bi se ubrzala deportacija ilegalnih useljenika, ojačala borba protiv krivotvorenja identifikacijskih isprava, te pojačala kontrola upošljavanja.

No, predsjednik nije ostavio nikakve sumnje da samo ojačavanje čuvanja granica neće riješiti problem, te je pozvao na podršku njegovom planu uspostave programa privremenog rada, koji bi useljenike bez radnih i boravišnih dozvola spajao s poslodavcima koji ne mogu popuniti svoja radna mjesta raspoloživom radnom snagom u Sjedinjenim Državama.

"Radnici bi se mogli registrirati za dobivanje zakonskog statusa radnika na privremenom radu na određeno vrijeme, nakon čega bi se vraćali svojim kućama. Taj bi program pomogao potrebama rastuće ekonomije, a poštenim radnicima omogućio da ostvare zarade s kojima se mogu starati za svoje obitelji kod kuće, a da pritom ne krše zakon," rekao je gospodin Bush.

Program privremenog rada predsjednik Bush je prvi puta predložio još u siječnju. Pristaše programa kažu da bi on ne samo pomogao i radnicima i poslodavcima, nego i povećao nacionalnu sigurnosti ublaživši pritisak na granicama i omogućivši policiji i drugim službama da se usredotoče na moguće teroriste i krijumčare droga. Neki su republikanci kritizirali prijedlog ustvrdivši da on praktički predstavlja amnestiju za nezakonite useljenike koji već jesu u zemlji. Predsjednik Bush to odlučno odbija, ustvrdivši da nikada ne bi amnestijom nagradio one koji su prekršili zakone.

XS
SM
MD
LG