Linkovi

Tijekom puta po Europi, Condoleezza Rice će raspraviti i pitanje navodnih CIA-jinih zatvora u istočnoj Europi


Američko državno tajništvo najavilo je da će državna tajnica Condoleezza Rice slijedeći tjedan putovati u Europu u sklopu – kako je nazvano – naglašavanja trajne važnosti transatlantskih odnosa.

Gospođa Rice će posjetiti Njemačku, Rumunjsku, Ukrajinu, te prisustvovati sastanku NATO saveza u Bruxellesu. Državna tajnica će se po prvi puta službeno sastati s novom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je izrazila želju za bliskijim vezama s Washingtonom. Gospođa Rice će također iskazati podršku Ukrajini godinu dana nakon Narandžaste revolucije, te voditi razgovore s dužnosnicima u Rumunjskoj, koju Washington naziva važnim partnerom u NATO savezu.

Američka državna tajnica bit će spremna raspravljati pitanje navodnih tajnih zatvora CIA-je u istočnoj Europi tijekom svog posjeta slijedeći tjedan. Nekoliko europskih vlada zatražilo je službeno objašnjenje novinskog izvješća da američka Središnja obavještajna agencija drži osumnjičenike za terorizam u europskim zatvorima i prevozi ih kroz europski zračni prostor.

Državno tajništvo je jučer objavilo da će gospođa Rice biti spremna raspravljati o tom pitanju na izravan i potpuni način u sklopu šire rasprave o borbi protiv terorizma. Administracija predsjednika Busha do sada je odbijala bilo potvrditi ili opovrgnuti izvješća o CIA-jinim zatvorima, ali je zanijekala da Sjedinjene Države izlažu osumnjičenike torturi.

XS
SM
MD
LG