Linkovi

Suđenje Saddamu prekinuto do 5. prosinca


U Bagdadu je nakon pet tjedana nastavljeno, a zatim i prekinuto suđenje Saddamu Husseinu. Sudac je prekinuo proces kako bi Saddam i sedam suoptuženika mogli zamijeniti dva odvjetnika koji su ubijeni ranije ovog mjeseca. Još jedan odvjetnik obrane je ranjen te je napustio zemlju.

Na današnjoj raspravi zbačeni irački diktator potužio se da se morao penjati četiri kata s lisicama na rukama i u pratnji stranih zatvorskih čuvara. Kad se sudac obratio američkim odvjetnicima koji ga brane bivši irački čelnik se okomio na njega kazavši da on kao Iračanin treba naređivati Amerikancima jer su oni osvajači i okupatori.

Saddamovoj ekipi odvjetnika priključili su se bivši američki ministar pravosuđa Ramsey Clark i bivši ministar pravosuđa Katara. Analitičari kažu da se njihovom nazočnošću želi pojačati međunarodni kredibilitet obrane Saddama Husseina.

Kad se suđenje nastavi 5. prosinca očekuje se da će tužitelji pozvati svjedoke koji će dati iskaze o smrti više od 140 šiita u jednom selu nakon neuspješnog atentata na Saddama 1982. godine.

XS
SM
MD
LG