Linkovi

U Gazi, berba i poljoprivrednih proizvoda i obećanja o svijetlijoj budućnosti


Vanjskopolitičke teme jutros zauzimaju mjesta na naslovnicama najvećih listova iz New Yorka i Washingtona. … 'Gaza se priprema za berbu i poljoprivrednih proizvoda i obećanja svjetlije budućnosti,' piše "New York Times", ističući da su manje od tri mjeseca nakon odlaska Izraelaca, Palestinci uspjeli popraviti desetke staklenika, posaditi jesenske kulture i pripremaju se da za oko tri tjedna pokupe urode vrijedne oko 20 milijuna dolara, ponajviše jagode, rajčice, paprike, te aromatsko bilje i začine. Glavno tržište za palestinske poljoprivredne proizvode bit će Europa, ali dio ide i u Izrael, arapske zemlje, te u Sjedinjene Države.

Najveća briga Palestinaca, kako piše njujorški list, trenutno je pitanje graničnog prijelaza Karni, između Gaze i Izraela, koji je ključan za izvoz pokupljenog voća i povrća. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u intenzivnim pregovorima uspjela postići da palestinski poljoprivredni proizvodi prolaze kroz prijelaz Karni kao 'hitna roba'. No, Palestinci i dalje strahuju od zatezanja koja bi rezultirala trulenjem ovih plodova.

"Washington Post" gleda na migracijska kretanja unutar Europske unije, izazvana ekonomskim prilikama. Otkako je deset novih zemalja prišlo Uniji, 2004, gotovo 450 tisuća ljudi, uglavnom iz najsiromašnijih dijelova bivšeg komunističkog istoka, potpuno zakonito je migriralo na zapad, prema ekonomijama Irske, Britanije i Švedske, koje stvaraju brojna radna mjesta. Za to vrijeme, Njemačka, Francuska i druge dugogodišnje članice Unije drže svoja vrata zatvorenima, obećavajući da će u dolazećim godinama otvoriti svoja tržišta rada svim građanima svih zemalja članica.

Irska je jedna od najomiljenijih destinacija, te je samo u posljednjih 18 mjeseci tamo došlo oko 150 tisuća Poljaka, Latvijaca i Litvanaca, te Rusa iz baltičkih zemalja. Premda je Irska vrlo dobro dočekala imigrante – vjerojatno sjećajući se kako je svijet u prošlim generacijama primao siromašne irske migrante -, dolazi i do manjih društvenih trzavica, pa i nasilja. No, uglavnom prevladava osjećaj da irskom gospodarstvu neophodno trebaju strani radnici, posebno u građevinarstvu.

XS
SM
MD
LG