Linkovi

Film tjedna: 'Rent'


Osam likova stoji u redu na praznoj pozornici, gledajući prema praznom gledalištu, svaki od njih osvijetljen reflektorom. Svi pjevaju o 'sezonama ljubavi'.

Ovaj vrlo teatarski početak filma ukazuje da se radi o obradi hit predstave, koja se počela prikazivati prije deset godina. Temeljena okvirno na operi "La Boheme", radnja se zbiva u boemskoj četvrti East Village, na Manhattanu, 1989. godine, slijedeći životne priče skupine prijatelja i ljubavnika, nekih uspješnih, nekih u problemima … nekih zdravih, a nekih umirućih od AIDS-a … ali svih u potrazi za poštovanjem, tolerancijom i ljudskim dignitetom.

Tema koja se ponavlja u filmu – i predstavi – je: 'zaboravi kajanje ili ćeš promašiti život. Nema drugog puta, ni drugog dana – život je danas!' Ona dobiva posebnu težinu činjenicom da je točno uoči premijere predstave, njezin autor i skladatelj Jonathan Larson naglo i neočekivano preminuo. Nastaviti s predstavom kako je bilo planirano, za originalnu postavu, koja je radila s Larsonom, postalo je pitanje odanosti. Redatelj Chris Columbus kaže da je upravo zato za svoju filmsku postavu tražio te glumce.

"Postojao je taj element tragične smrti Jonathana Larsona, prije prvog izvođenja predstave, koji ih je vrlo intenzivno međusobno povezao. Ja sam ih i vidio u toj originalnoj izvedbi mjuzikla i, kad sam počeo tragati za glumcima za film, prvo sam njih potražio. Odmah sam vidio da ta veza još uvijek postoji."

Jesse L. Martin, dobro poznat iz televizijske serije "Zakon i red", sudjelovao je u toj prvoj brodvejskoj postavi, te i u filmu reprizira svoju ulogu Collinsa.

"Cinik bi mogao reći: oh, to je tako sladunjavo, 'mi te volimo, volimo život i živimo ga,' ali, istina je da se to ne čuje svaki dan. Takva glazba se više uopće ne čuje, bez obzira da li na pozornici ili na radiju. Kad ih se čuje, čovjek se stvarno raznježi; to su pjesme koje bi mirne duše mogao otpjevati nekome koga voliš i da se taj netko potpuno 'rastopi'."

Novo ime u postavi je zvijezda u usponu Rosario Dawson, koja tumači lik živahne, temperamentne i samouništavajuće plesačice Mimi. Okosnicu priče predstavlja lik Angela, muškarca koja se preodjeva u žensku odjeću. Tumači ga Wilson Jermaine Heredia, koji je za svoju brodvejsku izvedu istog lika bio nagrađen Tonyjem. Postava uključuje i Taye Diggs, Idinu Menzel, Anthonyja Rappa i Adama Pascala.

XS
SM
MD
LG