Linkovi

Globalno zatopljavanje pojačava širenje mnogih bolesti


Osim svog utjecaja na klimu Zemlje, globalno zatopljavanje se u zadnje vrijeme povezuje s velikim brojem zdravstvenih problema.

Najnovija istraživanja su pokazala da je globalno zagrijavanje zemljine atmosfere najvjerojatnije ubrzalo porast širenja malarije, neishranjenosti i proljeva uvjetovanih zaraznim bolestima. Ove su bolesti zaslužne za pet milijuna oboljelih i više od sto-pedeset tisuća umrlih svake godine.

Najnoviju studiju proveo je Institut za proučavanje okoliša Nelson, a vodeći autor, Jonathan Patz nam objašnjava kako su zemlje najviše pogođene ovim problemima, najmanje odgovorne za 'efekt staklenika'. "Siromašne zemlje svijeta i onako nose teško breme bolesti i neishranjenosti. Primjerice, 90 posto svih svjetskih slučajeva malarije zabilježeno je u Africi. Malarija je bolest koja je ovisna o temperaturi okoline. Ukoliko se povisi temperatura okoliša, pospješit će se i širenje ove bolesti. A veliki se broj i drugih zaraznih bolesti ponaša na isti način."

Gospodin Patz nam kaže da se komarci, koji su glavni prenosioci malarije i dengu groznice, razmnažaju ogromnom brzinom u toplim i vlažnim područjima. Što je vrijeme toplije to će ih više i biti i time će se i bolesti više širiti. Iako su činjenice vezane za životni ciklus komarca uglavnom prihvaćene u znanstvenim krugovima, neki stručnjaci nisu još uvijek spremni povući jasnu paralelu između zatopljavanja i širenja bolesti u nerazvijenim zemljama Afrike. Oni upozoravaju da su za stanje u tim zemljama odgovorni i mnogi drugi čimbenici i da je bit problema u nedostatku financijskih sredstava koja bi se koristila za saniranje problema javnog zdravstva.

XS
SM
MD
LG