Linkovi

Snijeg povećava blagdanski 'štimung'


Glavna tema blagdanskih izdanja američkih dnevnih listova je – kao što se može i očekivati – Thanksgiving, odnosno Dan zahvalnosti.

"USA Today" piše da je dan u godini s najviše putnika – srijeda prije blagdana - vidio više od 37 milijuna ljudi u automobilima, avionima i vlakovima na putu za neko mjesto, udaljeno više od 80 kilometara od njihovog doma, gdje će se okupiti s obitelji i prijateljima oko blagdanske večere. One s kraćim relacijama putovanja se niti ne računa u tu milijunsku statistiku. Nadobudne putnike nisu obeshrabrile niti vremenske prognoze niti neizbježne gužve na kolodvorima i aerodromima.

Što se vremenskih prognoza tiče, "Chicago Tribune" piše da je za područje tog grada ovo najhladniji Dan zahvalnosti u više od pet desetljeća, s temperaturom solidno ispod minus deset stupnjeva. Rekordne hladnoće stigle su uoči blagdana do čitavog američkog istoka nošene anticiklonom iz Kanade. A, s padom temperatura stigao je i snijeg, ne samo tamo gdje je u ovo doba godine već uobičajen – u Indiani, primjerice, do navečer će napadati i do 60 centimetara snijega – nego i ovdje u Washington, gdje je čak i bijeli Božić rijetkost, a kamoli Dan zahvalnosti.

No, kako piše "Washington Post", prve sinoćnje pahuljice u glavnom američkom gradu – koje su se ionako odmah topile – građani su dočekali uzbuđeno. Čak i ako malo zabijeli, osjećaj blagdana bit će još potpuniji, komentirali su prolaznici. Nekima, međutim, pahuljice snijega su neobične i simboliziraju im udaljenost od doma, posebice bolnu na ovaj najobiteljskiji od svih blagdana – piše Post: riječ je o nekoliko tisuća, od ukupno milijun Amerikanaca raseljenih razaranjem uragana Katrina, koji su našli privremeni dom na području Washingtona. Mnogi od njih snijeg nisu nikada niti vidjeli uživo nego samo na televiziji, a većina ih je upravo u zadnjih desetak dana morala osigurati i odjevni predmet koji im nikad ranije nije trebao – kaput, piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG