Linkovi

Britanija, Hong Kong i Singapur idealno tlo za osnivanje biznisa


Za poduzetnike koji žele osnovati vlastitu tvrtku Britanija je dobar izbor, tvrdi istraživanje tržišta kapitala Instituta Milken, privatnog istraživačkog centra iz Kalifornije. To godišnje izvješće također daje visoke ocjene Hong Kongu i Singapuru.

Istraživanje mjeri preko 50 različitih elemenata, od pravnog okruženja u zemlji i stabilnosti tečaja valute, pa do postojanja alternativnih izvora financiranja osim banaka. Prema većini od tih kriterija Britanija je vrlo dobro ocjenjena, kaže Jim Barth, koautor studije i viši dužnosnik instituta Milken. "U Britaniji institucije su na visokom nivou, tamo vlada zakon, sa sigurnošću se može računati da će se obveze iz potpisanog ugovora morati ispuniti. Svi pravni elementi su na svojem mjestu koji omogućuju kreditiranje tvrtki, bilo novoosnovanih ili postojećih koje žele širiti poslovanje," kaže Barth.

Izvješće navodi da su azijske enklave Hong Kong i Singapur, koje se nalaze na drugom i trećem mjestu ljestvice, stvorile okruženje koje pogoduje poslovanju, uključujući pristupačan kapital. Sjedinjene Države su se popele na četvrto mjesto, sa šestog mjesta u prošlogodišnjem istraživanju, zahvaljujući rastu i sve većoj stabilnosti tržišta dionica.

Izvješće obuhvaća 121 zemlju, a koautor Glenn Yago kaže da u nekima od njih tržišta obveznica i dionica pružaju važne nove kanale dotoka kapitala za one koji žele osnovati ili proširiti svoju tvrtku. Neke od europskih država u razvoju - kao na primjer Estonija -, kaže on, uspinju se na ljestvici zato jer tamošnje vlade rade na poboljšanju financijskih sustava. Novi Zeland, Argentina i Bugarska, premda su daleko od vrha ljestvice, tijekom su prošle godine pokazale najveći napredak.

"Jako je zabrinjavajuće što se u najdonjem dijelu popisa nalaze afričke zemlje s uistinu turobnim ekonomskim rezultatima. Da bi se te zemlje mogle razvijati postoji nasušna potreba izgradnje financijske infrastrukture, poput izgradnje auto-cesta ili telekomunikacijskog sustava," kaže Glenn Yago.

Kina, s jednom od najbrže rastućih ekonomija na svijetu na popisu zauzima 38 mjesto. Ekonomisti kažu da bi bila bolje plasirana ali joj nedostaje razvijeno tržište obveznica koje je važan izvor poslovnog kapitala. Hrvatska je rangirana na 63. mjesto – dva mjesta bolje nego godinu dana ranije -, između Papue Nove Gvineje i Šri Lanke.

XS
SM
MD
LG