Linkovi

VE ispituje jesu li europski aerodromi korišteni za prebacivanje CIA-inih osumnjičenika za terorizam


Vodeća europska organizacija za nadgledanje ljudskih prava Vijeće Europe proširila je svoju istragu o navodnoj međunarodnoj mreži zatvora koju vodi američka Središnja obavještajna agencija CIA. Vijeće je priopćilo da ispituje jesu li europski aerodromi korišteni za CIA-ine zrakoplove kojim su zatvorenici prebacivanu u tajne pritvorne centre. Ovo tijelo već ispituje navodno postojanje CIA-inih zatvora u Europi. Američke vlasti odbijaju potvrditi ili odbaciti ova izvješća. Kako javlja naša izvjestiteljica Lada Stipić Niseteo Europska unija je i službeno zatražila od Sjeidnjenih Država očitovanje je li europski teritorij korišten za pritvor ili transfer osumnjičenih terorista.

"Pojasnite i obrazložite različite izvještaje o tajnim zatvorima z teroriste", zatražilo je od Sjedinjenih Država a u ime EU britansko Predsjedništvo. U pismu ministra vanjskih poslova Jacka Strawa Washingtonu kaže se da europske zemlje očekuju detalje na temu brojnih medijskih priloga o tajnim CIA-inim zatvorima. Različiti su izvori nakon što je priča objavljena u New York Timesu potvrdili da je bilo neuobičajenih transfera zrakoplovima o čemu su otvorene službene istrage u Španjolskoj i Švedskoj.

U Španjolskoj naznake vele da je korištena domaća zračna luka za tajne letove prema Africi a o čemu nisu informirane španjolske vlasti. Šveđani pak žele saznati da li je s njihovog teritorija bilo takvih letova s neprijavljenim putnicima a ovo je pitanje otvorio i Island. Iako nisu spominjane zemlje gdje su osumnjičeni teroristi bili navodno zatočeni – sve uz isticanje da se one time štite od eventualne odmazde - Human Rights Watch je izašao s informacijom da su korišteni zatvorski objekti u Rumunjskoj i Poljskoj, što su visoki dužnosnici ovih zemalja odmah zanijekali. Neke su vlade priznale da ih je Washington pitao za privolu no nakon odbijenice nije se dalje išlo. Različiti izvori tvrde da su za transfer osumnjičenih terorista prema trećim zemljama korištene zračne luke u Švedskoj - Grebo, Irskoj - Shannon, Španolskoj – Palma de Mallorca , Rumunjskoj - Bukurešt i Makeodniji – Skopje.

Glavni tajnik Vijeća Europe, kontinentalne udruge demokratskih država Terry Davis obavijestio je zemlje - članice da je Vijeće otvorilo službenu istragu jesu li osumnjičeni teroristi pritvarani ili transferirani u nekoj od 46 država članica. Davis je aktivirao članak 52. Europske konvencije o ljudskim pravima koji mu daje mogućnost istrage njihovog kršenja, osmi put otkako je Konvencija stupila na snagu 1953. godine. «Cilj mi je otkriti što se dogodilo i tko je u to bio uključen, što će nam omogućiti uvid u načine na koje vlade osiguravaju poštivanje ove Konvencije u kontekstu borbe protiv terorozma i, ustreba li, predložiti mjere da bi se spriječile buduće povrede», izjavio je glavni tajnik potpisujući zahtjev po kome članice Vijeća Europe moraju dostaviti tražene informacije do 21. veljače iduće godine.

Dodajmo tome da je i Austrija danas priopćila kako je letjelica za koju se sumnjalo da prevozi CIA-ne zatvorenika preletjela 2003. godine kroz njezin zračni prostor. Zapovjednik austrijskog ratnog zrakoplovstva je izjavio da su vojni lovci presreli zrakoplov tipa Hercules C-130 koji je poletio iz Njemačke, ali da nisu pronašli ništa neuobičajeno i da mu je dopušteno da nastavi svoj let prema Bakuu u Azerbeijanu.

XS
SM
MD
LG