Linkovi

Od pomilovanja purana do svemirskog kulinarstva


Dan prije jednog od najvećih američkih blagdana, Dana zahvalnosti, i dnevni tisak ulazi u prazničko raspoloženje. Sa stranica "Washington Posta" saznajemo pojedinosti o tradicionalnom pomilovanju purana, koje američki predsjednici svake godine udjeljuju predstavnicima središnjeg jela na blagdanskoj trpezi. No, dok su ranijih godina pomilovani purani odlazili na daljnji život na obližnje farme, ove godine dva odabranika odlaze u – Disneyland!

No, prvo o njihovom imenovanju. Tisuće građana su na web sajtu Bijele kuće glasali za imena pomilovanih purana i najviše glasova dobili su 'Marshmallow' – prema pjenastom slatkišu spravljenom od sljeza -, te 'Yam' – naranđasti slatki gomolj, nalik krumpiru. Obje ove namirnice nađu se na većini blagdanskih trpeza. Dakle, kako piše Post, 'Marshmallow' i 'Yam' odlaze u Disneyland, o čemu se predsjednik i našalio pred osnovnoškolcima koji su prisustvovali pomilovanju.

"Ne izgleda li vam da prilično skeptično primaju vijest da ih se šalje na mjesto koje se zove Frying Pan Park – odnosno tava za prženje," rekao je. No, oni će tamo sudjelovati u paradi za Dan zahvalnosti, a nakon toga uživati u mirnom životu pod suncem Kalifornije, prilično različitom od mnogo hladnije Minnesote, odakle su stigli do Bijele kuće.

I bostonski "Christian Science Monitor" već se uživio u sutrašnji blagdan, ali o njemu razmišlja iz perspektive orbite na visini od 250 milja iznad Zemlje i pomalo specifične verzije blagdanskog obroka. Želi li netko još komad ozračenog dimljenog purana? Ili malo termostabiliziranog pirea od slatkih krumpira? Riječ je, naravno, o američkom članu posade Međunarodne svemirske postaje Billu McArthuru, koji se još uvijek ne može odlučiti o prilozima svom puranu; vjerojatno kukuruz i mahune, oboje čvrsto zapakirano u plastične, vakuumirane vrećice … i oboje u opasnosti da odpluta postajom ako ih on čvrsto ne pridrži.

Kulinarske granice na svemirskoj postaji zaista dopiru do krajnjih mogućnosti, piše bostonski list, podsjećajući na još uvijek rudimentarno pakiranje, pripremu, pa čak i jedenje ukusne hrane u orbiti. No, od dana kada su astronauti u Skylabu dočekali prvi Dan zahvalnosti u svemiru, 1973, jelovnik se dramatično poboljšao. Ne samo što s američke strane dolazi oko 180 različitih jela, nego svoj obol daju i ruski astronauti s pakiranim crnim kruhom i borštom, između ostalog. Doduše, i njihovi obroci prolaze kroz sterilizaciju ozračivanjem ili termostabilizacijom, dehidriranje, vakuumiranje i što sve ne, dok ne dođu u stadij praktične nepokvarljivosti.

Ali ipak, piše "Christian Science Monitor", kad se kuša ozračeni dimljeni puran, a mahunama i gljivama doda vruća voda, oni postanu vrlo ukusan obrok. Dakle, i u svemiru vrijedi: dobar tek za Dan zahvalnosti.

XS
SM
MD
LG