Linkovi

U Washingtonu postignut sporazum o ustavnim reformama u BiH


Čelnici i predstavnici osam vodećih bosansko-hercegovačkih stranaka potpisali su u Washingtonu zajedničku izjavu o “opredijeljenosti za provedbu ustavnih reformi” kojima će daytonski ustav doživjeti promjene kako bi ojačali središnje institucije vlasti u toj zemlji i pripremili je za uključenje u Europsku uniju i NATO savez.

U potpisanom dokumentu, koji je obvezujući, kaže se da su se stranke opredijelile za izmjene ustava kako bi Bosna i Hercegovina što prije postala punopravni član NATO saveza i Europske unije: “ Opredijeljeni smo napraviti ove ustavne reforme do kraja ožujka 2006-te godine” – stoji u zajedničkoj izjavi. "Izjava je rezultat dugih pregovora vođenih na poticaj i uz posredovanje Sjedinjenih Država koje smatraju da je došlo vrijeme da se modernizira daytonski ustav kako bi Bosna i Hercegovina mogla normalno funkcionirati kao jedinstvena zemlja".

Državni podtajnik u američkom State Departmentu Nicholas Burns bio je vrlo zadovoljan uspješnim okončanjem pregovora. "Ovo je povijesno ostvarenje jer će ovim Daytonski mirovni sporazum biti moderniziran. Država će biti jača, podijele među etničkim skupinama bit će manje. Ljudi će moći imati normalni život što je vrlo važno za sve ljude u Bosni i Hercegovini. Vrlo smo sretni što su Sjedinjene Države sudjelovale u ovom procesu i državna tajnica Condoleezza Rice će danas osobno čestitati potpisnicima sporazuma. Ovi su se politički čelnici obvezali da provedu ustavne reforme. To znači da se slažu oko jednog predsjednika, snažnije uloge premijera i parlamenta. Bosna i Hercegovina će sada više izgledati kao moderna europska zemlja što se tiče države strukture, a to je vrlo važno za budućnost te zemlje".

Američki Institut za mir je odigrao ključnu ulogu u višemjesečnim pregovorima. Daniel Serwer je direktor programa za Balkan. "Vjerujem da će američka administracija i dalje pružati potporu. Ovo je potpuno drugačije od Daytona gdje smo vodili pregovore oko mirovnog sporazuma, ne s političkim čelnicima iz BiH, nego sa Miloševićem, Tudjmanom i jedino je Izetbegović bio iz Bosne. Sada imamo potpuno drugačiju sliku. Ovdje ne vidite nikoga iz Srbije I Hrvatske, predstavnici tih zemnalja ne sudjeluju u pregovorima već daju podrđku pregovaračima i ne govore im što trebaju učiniti. Vrlo je važno da se sve odvija na taj način.”

Svi sudionici pregovora rekli su kako su zadovoljni dokumentom. Bariša Čolak, iz HDZ-a, posljednji je stavio svoj potpis na izjavu, objasnivši da je potpisao dokument nakon što je dobio obećanje predstavnika Sjedinjenih Država da će dati dodatnu izjavu u kojoj će reći da podržavaju daljnje ustavne promjene.

HDZ, kao i druge hrvatske političke snage u Bosni i Hercegovini, zalažu se za ukidanje entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i za temeljne izmjene ustroja zemlje kako bi osigurali ravnopravniji položaj hrvatskog naroda i smatraju da bi se daljne izmjene trebale odvijati u tom smjeru.

Ustroj Bosne i Hercegovine, inače, nije bio predmet pregovora pa tako ni pitanje entiteta nije bilo na dnevnom redu. Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je i predsjednik Stranke demokratske akcije. On je bio jedini koji se bio povukao iz pregovora, ali vratio se nakon nekoliko izmjena u nacrtu izjave. Sulejman Tihić je naglasio kako i SDA želi ukidanje entiteta. Potpuno uprotan stav ima srpski član Predsjedništva Borislav Paravac koji je zadovoljan Daytonskim ustavom uz naglasak da ukidanje entiteta ne odgovara bosanskim Srbima. Sve sudionike pregovora i potpisnike izjave o ustavnim promjenama danas će pozdraviti i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG