Linkovi

I Ljubičiću i Ančiću 2005. najbolja godina u karijeri


Na najnovijoj ATP rang listi tenisača, zaključnoj za 2005. godinu, kraj godine na prvome je mjestu očekivano dočekao Roger Federer, a slijede Rafael Nadal, Andy Roddick, Lleyton Hewitt, Nikolaj Davidenko i David Nalbandian. Hrvatski tenisač Ivan Ljubičić je godinu završio na devetome mjestu ATP ulazne ljestvice, za 13 mjesta bolje nego prošle godine.

Ljubičić je u 2005. osvojio dva turnira (Beč, Metz), te je još šest puta igrao u finalu (Dubai, Rotterdam, Pariz, Madrid, Doha, Marseille). Također, nastupio je na Masters Cupu u Šangaju i tako postao treći Hrvat, nakon Franulovića i Ivaniševića, koji je zaigrao na završnome turniru osam najboljih tenisača svijeta. Tome treba pridodati i izvrsnu igru u Davis Cupu, u kojem je dobio svih devet mečeva (šest pojedinačnih i tri u paru).

I Mariju Ančiću je ovo bila najbolja sezona u karijeri. Godinu je završio kao 22. tenisač svijeta, što je za sedam mjesta bolji plasman nego na kraju 2004. Ančić je najviše mjesto držao potkraj lipnja, kada je bio na 17. mjestu. Ovu je godine osvojio i prvi ATP turnir u karijeri (Hertogenbosch), a igrao je i u finalima Scottsdalea i Tokija.

Ivo Karlović je za 11 mjesta lošije plasiran nego potkraj prošle godine. Sezonu je završio kao 72. igrač svijeta, a to znači da je treću godinu za redom među prvih 75 tenisača svijeta. Njegov najbolji ovogodišnji rezultat je finale Queen's Cluba u kojem je izgubio od Roddicka.

XS
SM
MD
LG