Linkovi

Ilegalni imigranti sve češće uhvaćeni na sigurnosno osjetljivim lokacijama u SAD


Bostonski "Christian Science Monitor" piše o akcijama Ministarstva domovinske sigurnosti koje rezultiraju sve češćim hvatanjem ilegalnih imigranata na strateški važnim lokacijama u Sjedinjenim Državama: ovaj mjesec, 105 stranih ilegalnih radnika uhićeno je u Seattleu, a svi su radili u skladištu američke carine. U posljednjih 12 mjeseci, više od 150 ilegalnih imigranata otkriveno je na vrlo sigurnosno osjetljivim lokacijama u Mississippiju, Arizoni, New Mexicu, Teksasu i Iowi.

Takve su lokacije, recimo, vojna baza Fort Bragg, u Sjevernoj Carolini, Boeingova tvornica vojnih helikoptera u Phoenixu, tvornica vojnog streljiva u Iowi, servisni pogon američke mornarice u Winston-Salemu, u Sjevernoj Carolini, koji održava mornaričke zrakoplove P-3 Orion i slično. Kako piše bostonski list, mnogi uhićeni su deportirani, neki čekaju na suđenje pod kaznenim optužbama.

Podsjećajući da su prošle već četiri godine od terorističkih napada na New York i Washington, - a gotovo čitavo desetljeće nakon što je kao instruktor u vojnoj bazi Fort Bragg bio otkriven jedan ključni operativac al-Qaide, kasnije osuđen zbog svoje uloge u bombaškom napadu na američko veleposlanstvo u Keniji -, "Christian Science Monitor" pita kako je moguće da se još uvijek ne provjerava dovoljno detaljno identitet osoba koje dobivaju rutinski pristup vojnim bazama.

"New York Times" piše kako se dužnosnici u Louisiani plaše da Kongres i Bijela kuća gube zanimanje za patnje tamošnjih područja poharanih uraganom Katrina. Kao dokaz navode čitav niz zakonskih mjera koje su zapele, a ključne su za obnovu New Orleansa i uvjeravanje njegovih raseljenih stanovnika da se vrate u grad. Kako piše njujorški list, dužnosnici u Washingtonu, pak, kažu da je zastoj u velikoj mjeri nastao zbog preokupiranosti ratom u Iraku, smanjenjem deficita, istragom oko curenja identiteta tajne agentice CIA_je, te novim imenovanjima u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

"Washington Post" prati jednu lokalnu temu: jučer su, piše ovaj list, doslovce razgrabljene ulaznice za prve poglede javnosti na malog pandu u Zoološkom vrtu. Ulaznice su besplatne, ali uprava vrta čuva bebu Tai Shana i mamu Mei Xiang od prevelike navale, te će kraj njihove nastambe puštati samo po pedesetak ljudi u 10-minutnim intervalima. Uglavnom, ulaznice, koje se rezerviralo na web sajtu Zoološkog vrta, planule su u manje od dva sata, a web sajt se na koncu blokirao od navale.

No, kako svugdje ima profitiranja, piše Post, tako su se besplatne ulaznice već pojavile na eBayu, u preprodaji po ponuđenoj cijeni i do 75 dolara. No, uprava Zoološkog vrta kaže da će provjeravati identitet korisnika ulaznica, to jest odgovara li ime na vozačkoj dozvoli imenu na rezervaciji.

XS
SM
MD
LG