Linkovi

Predsjednik Bush u Kini razgovara o trgovinskim odnosima, političkim reformama u Kini i poštivanju ljudskih prava


Predsjednik Bush nalazi se u Kini na razgovorima sa svojim kineskim kolegom Hu Jintaom i premijerom Wen Jibaom. U svom redovitom subotnjem obraćanju putem radija Amerikancima, predsjednik Bush je rekao kako očekuje da će s kineskim predsjednikom razgovarati o trgovini.

Američki dužnosnici su priopćili da će dvojica čelnika najvjerojatnije raspravljati o upravo završenom forumu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje, kao i o pitanjima trgovine i zaštiti autorskih prava. Gospodin Bush namjerava također razgovarati i o političkim reformama u Kini i davanju većih sloboda građanima.

Danas predsjednik Bush planira odlazak na misu u jednu kinesku crkvu koja djeluje pod pokroviteljstvom države.

Jučer se predsjednik Bush obratio američkim vojnicima na službi u Južnoj Koreji, rekavši da će snage Sjedinjenih Država ostati u Iraku sve dok ne postignu pobjedu. George Bush je dodao da Amerika neće mirovati sve dok se ne porazi međunarodni terorizam.

Američki su dužnosnici priopćili da je predsjednik Bush "krajnje zadovoljan" s rezultatima razgovora na summitu u Busanu, na kojem su bili nazočni čelnici azijsko pacifičkih zemalja.

Predsjednikov savjetnik za međunarodna ekonomska pitanja Faryar Shirzad je rekao da su čelnici tijekom dvodnevnih razgovora vodili opširne rasprave o trgovini i gospodarstvu, kao i o sigurnosnim pitanjima.

U razgovoru s novinarima u predsjednikovu zrakoplovu nakon odlaska iz Busana, gospodin Shirzad je rekao da su čelnici jutros održali privatni sastanak koji je trajao dva sata. Ovaj je savjetnik rekao da su razgovori bili koncentrirani na prijetnju koju militantne ekstremističke organizacije predstavljaju po članice Azijsko-pacifičke suradnje.

XS
SM
MD
LG