Linkovi

Hoće li 22. studenog biti potpisan Dayton 2?


Deset godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini nema rata, uspostavljena je zajednicka vojska, dogovorena reforma policijskih snaga, poceo je s radom Sud BiH na kojeg se prebacuju i neka sudjenja za ratne zlocine s haskog tribunala. Medjutim, mnogo je veci popis onoga sto se nije uspjelo uciniti, onoga sto se nije moglo primjeniti iz samog mirovnog sporazuma. Zato ima poziva i u samoj BiH, ali i u medjunarodnoj zajednici da se napravi Dayton 2, odnosno da se revidira Ustav BiH.

Nije nikakva tajna da se za promjene Daytonskog ustava najvise zalaze americka administracija koja jednostavno vise ne zeli cekati da se vladajuce stranke u BiH dogovore o nekim promjenama koje bi mogle dovesti do kvalitetnijeg zivota u zemlji. O tome je nedavno u Kongresu govorio i Nicholas Burns, zamjenik drzavne tajnice Condoleezze Rice.

No, sto se dogodilo s glavnim akterima Daytonske mirovne konferencije u desetljecu nakon njenog odrzavanja? Alija Izetbegovic i Franjo Tudjman - nisu vise medju zivima, Slobodan Milosevic je u Den Haagu, optuzen za genocid i ratni zlocin.Tadasnji americki predsjednik Bill Clinton odavno vise nije u administraciji, ali jeste svugdje vidjen i njegovo se misljenje i dalje uvazava. Negdasnji drzavni tajnik, Warren Christopher, potpuno je nestao s politicke mape i uziva zasluzenu mirovinu, a covjek kojeg se naziva arhitektom Daytonskog mirovnog sporazuma, Richard Holbrooke sada se bavi bankarstvom, ali i poziva na prilicno podrobne promjene BiH Ustava, koji je uspostavljen prije jednog desetljeca u Daytonu. Holbrook je prije nekoliko dana govorio o tome u americkom senatu i tom je prilikom iznio stav, kojeg do sada nismo culi:

"Prije 10 godina u sporazum smo unijeli stavku da se unilateralno mozemo koristiti vojnom silom kako bi iskorijenili strane borce - mudzahedine. Da to nismo ucinili sada bi u Bosni imali drugi Afganistan.Tada nismo znali za al-Qaidu, ali sada znamo da su upravo Daytonski mirovni sporazum i kasnija akcija na Kosovu, zaustavili Osamu bin Ladena i al-Qaidu da od Balkana naprave novi Afganistan. Bosna je, ne zaboravimo, mnogo bliza i nama i zapadnoj Europi od Afganistana. Tada smo bili jako blizu tome da se sve okonca ratom po sumama, liticama i pecinama Balkana. Kao sto je to bio slucaj u Afganistanu. Znate, nacisti su svoje 44 divizije morali rasporediti na podrucju bivse Jugoslavije. Eto, zbog toga je od velike vaznosti da Sjedinjene Drzave odrze interes za Balkan," rekao je gospodin Holbrooke.

Richard Holbrooke ce, u Daytonu, dobiti lijepo priznanje za mir, isto ono koje je prije tocno pet godina dobio Bill Clinton. U Daytonu danas zapocinje i dvodnevna konferencija posvecena 10. obljetnici sporazuma na kojoj ce se govoriti o potrebnim promjenama kako bi se deset godina star mirovni sporazum prilagodio novim uvjetima. Nakon toga, svi se iz Daytona sele u Washington, gdje ce se nastaviti proslotjedni neuspjesni briselski razgovori BiH politicara o Daytonu II. Cilj je revizija Ustava, a prema izjavama vecine sudionika aktualne daytonske konferencije, americka administracija vec je sve pripremila i, ako se BiH politicari uspiju dogovoriti, pod patronatom Condoleezzee Rice, 22.studenog bi mogli vidjeti potpise na revidiranom daytonskom sporazumu. Uostalom, nije tajna da se pregovori o novom sporazumu vode najmanje sedam mjeseci i da je 10. obljetnica starog sporazuma lijepa prilika da BiH krene naprijed s vise snage i s manje prepreka.

XS
SM
MD
LG