Linkovi

10 godina kasnije, Daytonska nagrada za mir Richardu Holbrookeu


'Što navodi građane u samom srcu Amerike da pomisle da bi i oni mogli činiti nešto za mir u svijetu?' pitao je bostonski "Christian Science Monitor" žitelje Daytona, gradića u saveznoj državi Ohio. "Mir je sam došao u našu zajednicu i mi smo smatrali da je to bilo dovoljno važno nasljeđe za čitav svijet da bismo poželjeli tako i nastaviti," odgovorio je Tom Young, predsjedatelj Odbora za dodjelu Daytonske nagrade za mir.

Taj je odbor dio šire organizacije nazvane 'Dayton: A Peace Process', koja je ove jeseni organizirala čitav niz istaknutih događaja sa svrhom obilježavanja 10. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, piše Monitor. Vrhunac događaja bit će večerašnja dodjela Daytonske nagrade za mir veleposlaniku Richardu Holbrookeu.

On – koga se smatra arhitektom tog sporazuma – odabrao je Dayton kao vrlo neimpresivnu alternativu mnogo slavnijim odredištima poput Ženeve, Pariza ili Washingtona. Zračna baza Wright-Patterson, najveća u Sjedinjenim Državama, pružila je vrlo asketski smještaj za devet izaslanstava, uspjela ih potpuno izolirati od novinara i adekvatno demonstrirati američku zračnu moć. Takvo okruženje – piše bostonski dnevnik - bilo je idealno za Holbrookeovu strategiju, - sada poznatu u diplomatskim krugovima kao 'daytonizacija' -, u kojoj se pregovarači nađu zatvoreni u istoj prostoriji sve dok ne postignu sporazum.

Ponosni što je njihov grad bio odabran za summit, građani Daytona su odgovorili srdačnom dobrodošlicom, formirali ljudski mirovni lanac oko baze, održavali bdijenja sa svijećama i molili se za mir tijekom 21 dana pregovora. Etnička raznolikost Daytona nije mogla promaknuti zaraćenim Balkanskim čelnicima, podsjeća "Christian Science Monitor".

U telefonskom intervjuu za ovaj list, veleposlanik Holbrooke je izjavio: 'Apsolutno volim građane Daytona. Vjerujem da su oni epitom svega najboljega u Americi. Oni su pokazali kakva ogromna energija i vjera postoji u srcu naše zemlje.' No, daytonski gradski oci daju mnogo trezveniju ocjenu vlastite uloge: 'Mi smo se samo ponašali kao dobri susjedi – u Bosni je bio požar, a mi smo se latili šmrka s vodom da ga ugasimo. Tako mi to ovdje radimo.'

XS
SM
MD
LG