Linkovi

Gallegly: "Zagreb je učinio sve što je mogao na razvoju demokracije, suzbijanju korupcije i ispunjavanju svih ostalih kriterija za uključenje u NATO"


Američki kongresmen Elton Gallegly traži da se Hrvatsku čim prije primi u NATO-savez. Nakon što je rezolucija kojom je to zatraženo prihvaćena u vanjsko-političkom odboru Zastupničkog doma američkog Kongresa, gospodin je Gallegly u izjavi za Glas Amerike rekao da do usvajanja dokumenta dolazi "u pravom trenutku".

Republikanski zastupnik iz Californije Elton Gallagly kaže da zadnjih četiri-pet godina radi na pitanjima približavanja i uključenja Hrvatske u Sjeverno-atlantski savez. Prema njegovoj ocjeni, Zagreb je učinio sve što je mogao na razvoju demokracije, suzbijanju korupcije i ispunjavanju svih ostalih kriterija za uključenje u NATO. "Nema sumnje da je Hrvatska učinila sve što je bilo nužno, posebno u vezi suradnje s Haškim tribunalom za ratne zločine, u pokušajima otkrivanja gdje se nalazi general Gotovina. U svakom slučaju, Hrvatska i njen narod su nesumnjivo učinili sve što je potrebno da bi se postalo članicom NATO-a".

Skrenuli smo pažnju kongresmenu Galleglyu da State Department ima nešto drugačije mišljenje o trenutku kad će Hrvatska moći ući u NATO. Dotajnik Nicholas Burns je, naime, izjavio da do članstva neće doći sve dok general Gotovina ne bude u den Haagu. Kongresmen iz Californije, smatra, međutim, da su razlike samo u nijansama. "Budite sigurni da su naši ciljevi isti. Mislim da je krutost u pristupu State Departmenta – kad je u pitanju general Gotovina – bila nerealistična. Kako možete prisiliti nekoga da učini više ukoliko i ono što čini zahtjeva nadljudske napore".

Na Hrvatskoj je da učini sve što je u njenoj moći da uhiti generala Gotovinu – dodao je kongresmen Gallegly. On je posebno naglasio da je Rezolucija koju treba usvojiti još i Zastupnički dom Kongresa u punom sazivu došla u pravom trenutku što se Hrvatskog učlanjenja u NATO tiče.

XS
SM
MD
LG