Linkovi

Drugi egzodus stradalnika od uragana Katrina


Stradalnicima od uragana Katrina sprema se i drugi egzodus. Kako piše "Washington Post", Savezna agencija za izvanredna stanja upozorila je oko 150 tisuća evakuiranih osoba koje žive u hotelima, plaćenim vladinim subvencijama, da do 1. prosinca moraju naći vlastiti smještaj ili sami početi plaćati svoje hotelske račune. Evakuirani građani smješteni su u 5700 hotela, u svim saveznim državama, u sklopu programa pomoći koji košta 273 milijuna dolara. Pomoć u plaćanju stanarine pružit će se mnogim obiteljima daljnja tri mjeseca, a onima u najtežoj situaciji i do godine i pol.

Postupno ukidanje programa hotelskog smještaja označava najnoviji korak u nastojanjima savezne agencije za pomoć u kriznim stanjima da se nosi s najvećom nestašicom smještajnih kapaciteta u ijednoj katastrofi još od strašnih pješčanih oluja dvadesetih godina prošlog stoljeća. Kritičari ovog poteza kažu da će velik broj evakuiranih osoba biti natjeran u skloništa za beskućnike jer nije bilo dovoljno planiranja prije najave ove mjere.

Inače, kako piše washingtonski list, ukupno je milijun i pol obitelji registrirano kao stradalnici uragana Katrina, a, osim smještaja u hotelima, na brodovima za krstarenja, te u kamp kućicama, u skloništima Crvenog križa nalazilo se i do 320 tisuća ljudi. Sada je u takvim skloništima ostalo još samo 2400 stradalnika.

Bostonski "Christian Science Monitor" piše o inicijativi znanstvenika Massachusettskog institua za tehnologiju da proizvedu prenosivi kompjuter koji bi bio toliko jeftin da bi ga sve vlade mogle priuštiti i omogućiti svakom djetetu u svijetu priključivanje na Internet. Cilj je laptop koji košta 100 dolara. Do sada se uspjelo sniziti proizvodne troškove na 130 dolara, a da je sve glavno što on treba imati zadržano: ekran u boji, bežična veza s internetom, te dovoljno čvrsta konstrukcija da izdrži padove u blato.

No, i to je dovoljno da bi ovaj laptop bio službeno predstavljen na međunarodnom skupu posvećenom internetu, u Tunisu, koji počinje danas. Nicholas Negroponte, voditelj ovog projekta na MIT-ju, pokazat će laptop javnosti zajedno s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom. Za sada je već desetak zemalja u razvoju iskazalo zanimanje za kupnju po milijun ili više primjeraka tog laptopa.

XS
SM
MD
LG