Linkovi

Ashdown: "Bosna i Hercegovina na pragu Europe"


Visoki međunarodni povjerenik Paddy Ashdown je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naorda danas naglasio da se Bosna i Hercegovina sada nalazi na pragu Europe, što je donedavno bilo potpuno nezamislivo. On je rekao da se početkom ove godine Bosna našla na raskrižju te da se nije znalo kojim će putem krenuti. “U lipnju se činilo da je napredak potpuno blokiran, opstrukcije su dolazile sa svih strana, a osobito iz Republike Srpske. Većina ključnih reformi je bila u blokadi. No, zahvaljujući kombinaciji fleksibilnosti i suradnje kod nekih lokalnih čelnika, te pod pritiskom medjunarodne zajednice, glavne su prepreke na putu ka euroatlanskoj integraciji sada – prevazidjene” – rekao je Paddy Ashdown.

On je dodao da je reforma obrane uspjela iznad svih očekivanja, a da je s policijom išlo teže – iako je krajnji rezultat bio usvajanje sporazuma o reformi policijskih snaga. Gospodin Ashdown je pohvalio i organe vlasti iz srpskog entiteta zbog izručenja 12 optuženika za ratne zločine, ali je naglasio da u den Haagu nisu najtraženiji – Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Mali korak na bolje napravljen je u Mostaru uz napomenu da tvrdolinijaši nastavljaju raditi na podjelama po nacionalnoj osnovi. “Daytonski sporazum je postigao ono zbog čega je bio i stvoren, ali sada ga treba prilagoditi. Promjena Ustava je moguća, a sve se treba usmjeriti ka povezivanju s Europskom unijom. O tome će odlučiti gradjani Bosne i Hercegovine, a ne medjunarodna zajednica” – naglasio je Paddy Ashdown obračajući se Vijeću sigurnosti UN-a.

XS
SM
MD
LG