Linkovi

Otkriven još jedan hormon za gubljenje tjelesne težine


Američki zansntvenici su otkrili kemijski spoj kod štakora koji prirodno smanjuje uzimanje hrane i pomaže u kontroli tjelesne težine. Ovaj bi nalaz mogao biti vrlo značajan u istraživanjima liječenja debljine. No, znanstvenici prvo moraju sortirati različite funkcije sve većeg popisa hormona koji imaju veze s održavanjem energetske ravnoteže organizma.

U posljednjih desetak godina, znanstvenici su otkrili čitav niz hormona koji pomažu u regulciji tjelesne težine. To je vrlo aktivno polje istraživanja, potaknuto dijelom i sve većim problemom debljine diljem svijeta. Među znanstvenicima koje rade na takvim istraživanjima je i Matthias Tschop, iz Centra za istraživanje debljine, Sveučilišta Cincinnati. "Već sada znamo da je u regulaciju energetskog balansa organizma, te tjelesne težine i sastava uključeno možda i nekoliko stotina faktora. Ne znamo koji su od njih ključni, koliko je uopće koji od njih važan, a niti kako oni međusobno djeluju." kaže Tschop.

Sada su tom broju znansvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford dodali još jedan spoj. Biolog Aaron Hsueh i njegovi kolege otkrili su hormon obestatin koji, kada ga se ubrizga štakorima, dramatično smanjuje njihovu konzumaciju hrane. "Njihovo uzimanje hrane smanji se više od 50 posto. U osam dana, tjelesna težina im spadne za oko 20 posto, i to kod životinja normalne težine," kaže dr. Hsueh.

Kako izvješćuju u časopisu "Science", znanstvenici Sveučilišta Stanford smatrali su da su otkrili posljednji važni faktor regulacije tjelesne težine prije šest godina, kada je identificiran hormon grelin, koji u štakora povećava apetit. Novi nalaz pokazuje da je još ostalo stvari za otkriti. Štoviše, hormon obestatin srodan je grelinu, a oba stvara isti gen.

Biološki je vrlo rijetko da isti gen stvara dva različita proteina, posebice hormone sa suprotnim djelovanjem. Matthias Tschop sugerira da obestatin i grelin možda djeluju neovisno jedan o drugome, u različitim stanicama i u različita vremena unutar ciklusa gladi.

Pokrovitelj ovog istraživanja je američka farmaceutska kompanija Johnson and Johnson, čija su i prava nad nalazima istraživanja.

XS
SM
MD
LG