Linkovi

Film tjedna: 'Zathura'


Kada dvojica braće otvore vrata svog doma i ugledaju blještave prstenove Saturna, postaje im jasno da im predstoji vrlo neobičan dan. Sve počinje kada osmogodišnji Danny otkrije prašnu kutiju pod stepenicama u podrumu njihove kuće. U kutiji se nalazi starinska ploča za društvenu igru, s ključem za navijanje i dugmetom. Pritisak na dugme pokrene mehanizam i maleni pijuni, oblika svemirskih brodova, napreduju po ploči. Tada, odjednom, tu je i papirić s porukom: "Meteorska kiša. Skloni se!"

"Pokaže se da poruka nije šala: užareni meteori probiju krov i zidove kuće, prolete kroz namještaj i natjeraju braću da se hitno sklone. Kada meteorska kiša prestane, stariji brat Walter konačno pročita i upute na kutiji od igre."

'Pozor, svemirski istraživači – Zathura vas čeka! Jeste li dovoljno dobri za navigaciju svemirom? Ovo nije igra za one slabih živaca, jer kada se jednom zaputite u avanturu, povratka nema sve dok se ne stigne do Zathure,' – piše na kutiji. Ovakav uvod sigurno je poznat ljubiteljima filma "Jumanji", iz 1995, u kojem se djeca nađu uhvaćena u igru koji ih odvede na avanturu kroz džungle prepune divljih zvijeri.

I "Zathura" je nastala obradom knjige Chrisa Van Allsberga. Ovaj puta, neizbježna avantura zbiva se u svemiru. Prema redatelju Jonu Favreau, to je slika dalekih galaksija iz perspektive pedesetih godina.

"Željeli smo da stil pedesetih – kositrene igračke i slično – odrazi nostalgični aspekt znanstvene fantastike. Za mene, kao redatelja, to je bio jedan od motivirajućih elemenata, jer sam zaista mogao koristiti neke stvari zahvaljujući konceptu starinske igre. Dakle, sve od svemirskih brodova u stilu Bucka Rogersa, pa do ljudi-gmazova, do robota koji izgledaju kao da su došli sa "Zabranjenog planeta" – sve to, što bi inače izgledalo isforsirano, ovdje sam mogao koristiti jer sam imao izgovor u svijetu fantazije stvorenom dječjom igrom."

U svijetu iz mašte i robot se pojavi točno nakon što ga najavi poruka na papiriću i, baš kao što je rečeno, on je pokvaren i opasan po djecu. Avantura dovodi braću Dannyja i Waltera u razne opasnosti, što najmlađe gledatelje može i preplašiti, no, redatelj Jon Favreau vjeruje da djeca znaju kada se radi samo o svijetu mašte.

Kristen Stewart glumi tinejđersku sestre dvojice dječaka. Ona kaže da je realističnost filma bila postignuta rjeđim korištenjem efekata stvorenih kompjuterom nego što je slučaj s drugim suvremenim filmovima znanstvene fantastike.

"Sve što se događalo u kući bilo je izvedeno realistično: zidovi i stropovi bi stvarno bili otkinuti i probijeni; kada je trebala biti vatra, bila je stvarna vatra. Čak su i Zorgoni bili pravi: glumci i kaskaderi u kostimima. Kao glumcu, puno je lakše bježati od nečega što te stvarno progoni nego zamišljati nešto što će kasnije dodati kompjuter."

Dax Shepard tumači lik astronauta koji kao dio igre spašava dječake. Kao Danny i Walter pojavljuju se Jonathan Bobo i Josh Hutcherson dok oskarovac Tim Robbins glumi njihovog rastresenog oca.

XS
SM
MD
LG