Linkovi

Postaje li predsjednik Bush politički kamen oko vrata republikanaca?


Najtiražniji američki list "USA Today" piše da za predsjednika Busha još ima vremena da se povrati od tromjesečnog perioda loše sreće i udaraca koji su ga doveli do najniže razine podrške među građanima. No, upozoravaju stručnjaci, oporavak će biti vrlo težak, te, dapače postajati sve teži što se više približavaju kongresni izbori 2006. godine.

Ukoliko gospodin Bush i njegovi savjetnici ne učine nešto vrlo dramatično da bi administraciju repozicionirali i zaustavili pad podrške javnosti – citira mišljenja stručnjaka USA Today – otkrit će da imaju vrlo malo prijatelja koji žele doći u Bijelu kuću, a kamoli onih koji bi željeli da predsjednik dođe u njihov izborni okrug. Za predsjednika, to je najgori mogući položaj u kojemu se može naći: da ga se smatra političkim teretom, a ne kapitalom.

Neki su se raniji predsjednici uspješno othrvali problemima koji su im srozali podršku javnosti: Dwight Eisenhower je prihvatio ostavku najbližeg savjetnika, koji je izazvao skandal, a Ronald Reagan je zamijenio i predstojnika svog ureda i savjetnika za nacionalnu sigurnost nakon skandala s prodajom oružja Iranu i financiranjem anti-komunističkih pobunjenika u Nikaragvi. Obojica su završila mandate s podrškom javnosti od oko 60 posto.

Bivši predsjednik Clinton – podsjeća USA Today – vrlo aktivnom vanjskom i unutrašnjom politikom održao je svoju popularnost na 70 posto čak i u vrijeme dok je u Kongresu pokrenut postupak njegovog opoziva zbog skandala oko Monice Lewinsky.

Sličnom se temom bavi i "Washington Post", ali iz perspektive Republikanske stranke koju počinje razjedati frakcionaštvo, a čekaju ju kongresni izbori slijedeće jeseni. Mnogi se pitaju može li se stranka distancirati od predsjednika zbog koga bi mogla platiti veliku cijenu na izborima i izgubiti većinu. S druge strane, pobuna republikanaca u Kongresu mogla bi biti iznimno jalova ukoliko za protivnike imaju ne samo demokrate nego i Bijelu kuću; kako podsjeća ovaj list, bez obzira što većinski republikanci izglasali kao zakone, to ipak mora potpisati predsjednik da bi postali pravovaljani.

XS
SM
MD
LG