Linkovi

'The Scorpion's Gate' - špijunski roman bivšeg predsjednikovog savjetnika za borbu protiv terorizma


Bivši savjetnik predsjednika Busha za pitanja terorizma, Richard Clarke, privukao je pozornost američke javnosti kad je prošle godine objavio memoare pod nazivom 'Against All Enemies', u slobodnom prijevodu 'Protiv svih neprijatelja'. U toj je knjizi Richard Clarke oštro kritizirao predsjednika Busha i bivšeg predsjednika Billa Clintona jer, kako smatra, nisu dovoljno učinili po pitanju globalne terorističke prijetnje. Clarke je sada objavio drugu knjigu koja je postala bestseller, a u kojoj se govori o tome kako bi se terorističke prijetnje mogle razvijati u budućnosti.

Kao direktor Ureda Bijele kuće za borbu protiv terorizma, Richard Clarke je koristio ratne simulacije prilikom sastavljanja izvješća za više dužnosnike Clintonove i Bushove administracije. To je bio način za jednostavniju prezentaciju složenih pitanja. Clarke se ponovno poslužio sličnom tehnikom prilikom pisanja svog prvog romana.

"Publicistika o politici ne zanima mnoge. Ali ljude vole čitati uzbudljivo štivo. Čitajući triler mnogo se može i naučiti. Mislim da se neka pitanja mogu otvoriti na način koji će biti zanimljiv čitateljima" - kaže Richard Clarke.

Radnja Clarkeova romana 'The Scorpion's Gate' počinje 2011. godine, u svijetu koji je još uvijek pod dojmom opasnosti od terorističkih napada i oružja masovnog uništavanja. No svijet se, u međuvremenu, značajno promjenio. Saudijska Arabija se sada zove Islamyah, nakon što je monarhiju zamjenio vjerski režim. Iran raspolaže nuklearnim oružjem te ušvršćuje svoj utjecaj nad šiitima u regiji. Kina se, istodobno, približila Sjedinjenim Državama po uvozu nafte i prirodnog plina.

Sve ovo navodi američku vojsku i obavještajce da rade na spriječavanju slijedeće velike terorističke prijetnje – rata širokih razmjera. Vojska i obavještajci se, također, sukobljavaju s političkim čelnicima zemlje.

"Američka vlada na prilično visokim položajima ima ljude koji ne razumiju Srednji istok, koji ne razumiju njegovu povijest, kulturu…Čak i ako imaju razumijevanje regije ono je površinsko, bez ulaženja u pojedinosti i motivaciju tamošnjeg stanovništva. To je ono na što ukazuje moja knjiga – kako ljudi u američkoj vladi donose odluke o nekim područjima svijeta bez da o njima imaju stručno znanje" - objašnjava background svo romana Richard Clarke.

Dok njegovi likovi u knjizi kritiziraju visoke dužnosnike administracije zbog njihovih kratkovidnih i pogrešnih politika, Richard Clarke kaže da knjigu nije uporabio kako bi neizravno komentirao poteze Bushove administracije: "Jedan lik kritizira Sjedinjene Države, a drugi ih brani. Vode se debate; postoje neslaganja. Ne radi se o Bushovoj administraciji nego onoj koja će doći nakon nje" - kaže autor.

On dodaje da se "ne bavi predviđanjem budućnosti već želi ukazati na pitanja koja bi trebala zabrinuti sve Amerikance".

Naslov knjige, u slobodnom prijevodu 'Škorpionska vrata', Clarke je preuzeo od jednog mladog Saudijca koji uspoređuje naftne rezerve njegove zemlje s krvlju ranjene deve na pijesku. Ta krv privlači škorpione, kaže on, kao što saudijska nafta privlači sukobljene interese zemalja poput Sjedinjenih Država, Kine i Irana. Na naslovnici također piše da se ponekad kroz fikciju može reći više istina.

Autora smo pitali što to on želi otkriti američkoj javnosti.

Richard Clarke: "Koliko malo Sjedinjene Države doista razumiju Srednji istok. Koliko je opasno to što toliko ovisimo o nafti sa Srednjeg istoka te da nismo razvili alternativne izvore. To je opasno za nas, ali opasnost i za Srednji istok predstavlja i to kad se Sjedinjene Države i supersile poput Kine i Indije bore za iste zalihe nafte"

Dok se likovi u njegovom romanu bore s raznim dilemama oni ipak u sebi nose vječna pitanja patriotizma i lojalnosti.

Richard Clarke: Ako oni misle da njihova vlada radi nešto opasno ili pogrešno, ako vjeruju da njihova vlada laže Amerikancima i svijetu, koje su njihove obveze? Trebaju li to otkriti svijetu? Trebaju li izvršiti zapovjedi? Ili, pak, spriječiti tragediju? Dakle, s takvim se dilemama suočavaju i vojni časnici i civili.

Richard Clarke kaže da mu je u pisanju knjige poslužilo više desetljeća iskustva u Pentagonu, State Departmentu i Bijeloj kući. Clarkeova knjiga do sada je naišla na uglavnom pozitivne recenzije. Ako povjerujete samo jednom manjem dijelu knjige probdjet ćete cijelu noć uz knjigu, napisao je Washington Post.

Knjigu 'The Scorpion's Gate' objavila je izdavačka kuća G.O. Putnam's Sons iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG