Linkovi

I pivo - ljekovito!


Tko ga voli, voli ga, a tko ga kritizira, vidi u njemu samo kalorije i rast trbuščića. Zna se, riječ je o - pivu! No, milijunima obožavatelja ove kapljice dolaze dobre vijesti: istraživanja pokazuju da bi se pivo moglo naći u redovima drugih popularnih prehrambenih artikala koji su iz sfere 'grižnje savjesti' prešli u sferu 'godi mi zdravlju' - čokoladi, kavi i crvenom vinu.

Jedan od sastojaka piva, hmelj, sadrži jedinstveni spoj koji inhibira enzime koji izazivaju rak. Ksantohumol - kako se zove taj spoj - prvi su puta izolirali znanstvenici Državnog sveučilišta Oregon, prije deset godina. Inicijalna testiranja su mnogo obećavala, te danas sve veći broj laboratorija diljem svijeta istražuje taj spoj, kazao je Fred Stevens, profesor medicinske kemije na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta Oregon. Prije nekoliko mjeseci, jedan je njemački znanstveni časopis čitav jedan broj posvetio upravo ksantohumolu, kaže profesor Stevens.

I Stevens i drugi znanstvenici otkrivaju da ksantohumol posjeduje nekoliko jedinstvenih svojstava. Osim što inhibira tumorski rast, kao i enzime koji aktiviraju stanice raka, taj spoj pomaže organizmu da nezdrave spojeve učini bolje topljivima u vodi, tako da oni mogu biti izlučeni iz tijela. Većina piva koja se danas proizvode imaju relativno malo hmelja, pa tako niti ne sadrže mnogo ksantohumola. No, one koje su poznate po svom 'jačem', gorčem okusu - većinom piva tipa porter, stout i ale - imaju i mnogo više ksantohumola.

Koliko točno treba tog spoja da bi se iskusile sve koristi još se ne zna. Ispitivanja na miševima pokazala su da se on vrlo brzo metabolizira u organizmu, tako da je teško postići veće koncentracije u nekom određenom trenutku. No, to samo znači da treba uzeti još jednu čašu piva.

XS
SM
MD
LG