Linkovi

Javna diplomacija u službi borbe protiv anti-amerikanizma


Članovi američkog Kongresa pozvali su Karen Hughes, podtajnicu State Departmenta za javnu diplomaciju, da poduzme mjere kako bi se odgovorilo na anti-američko raspoloženje u msulimanskom svijetu. Tijekom rasprave održane u Zastupničkom domu Kongresa na vidjelo su izašla razilaženja po pitanju politike Bushove administracije u Iraku.

Karen Hughes je posjetila više muslimanskih zemalja, a njena primarna poruka bila je da nema opravdanja za ekstremizam i terorizam. Od kada je postavljena na mjesto čelne američke dužnosnice za javnu diplomaciju Hughes je posjetila Egipat, Saudijsku Arabiju, Tursku, Indoneziju i Maleziju, a uskoro će putovati i u Pakistan gdje će obići područja pogođena nedavnim potresom. Svojim je domaćinima prenijela još jednu poruku – da američki rat protiv terorizma nije i rat protiv islama. U svjedočenju pred Odborom Zastupničkog doma za vanjsku politiku Karen Hughes je kazala da su teroristički napadi u Jordanu još jedan dokaz da je pred njom veliki izazov. "Ti napadi su još jedan podsjetnik na ono što je na kocki i protiv čega se trebamo boriti. Neki ljudi su voljni ubiti čak i nedužne Jordance na vjenčanju. Surađivat ćemo s drugim zemljama i narodima diljem svijeta kako bismo porazili ovu prijetnju".

Američki kongresmeni su nezadovoljni zato što – kako vjeruju – ne postoji kohezivan plan koji bi predstavio američke vrijednosti drugim zemljama i odgovorio na anti-američko raspoloženje u muslimanskom svijetu. Kongresemen Henry Hyde predsjednik je Odbora za vanjsku politiku. "Trebamo stalnu kampanju usmjerenu na svijest publike koja je otuđena prema nama. Trebamo borbenu, agresivnu, sveobuhvatnu političku kampanju koja će izravno odgovoriti na krive tvrdnje i iskrivljavanja činjenica tako što će prezentirati uvjerljive argumente i pojasniti ono što činimo".

Tijekom rasprave u Kongresu na vidjelo su izašla razilaženja među kongresmenima oko najučinkovitijih načina za popravljanje američkog imidža u inozemstvu te oko politike Bushove administracije. Kongresmen Gary Ackerman ustvrdio je da su američka politika u Iraku, zatim kontroverza sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika u nekim američkim zatvorima te najnovija izvješća o tajnim CIA-inim zatvorima u inozemstvu, dodatno otežali posao pridobijanja inozemnog javnog mnijenja.

Ta pitanja predstavljaju izazov, priznala je Karen Hughes, dodajući da američki dužnosnici koji pokušavaju objasniti američko stajalište trebaju ponuditi usporedbe. "Trebamo naglasiti da se prema zatvorenicma odnosimo čovječno. Oni koji su zatvoreni u Guantanamu dobijaju odgovarajuće obroke, dopušta im se da se mole, podijeljen im je Kuran, imaju medicinsku skrb. Sve to treba usporediti s onim kako naši neprijatelji tretiraju zatvorenike. Oni im odrubljuju glave".

Na raspravi u Kongresu zastupnici su ukazali na važnost poštenja i otvorenosti u procesu iznošenja američke priče muslimanskom svijetu.

XS
SM
MD
LG