Linkovi

NYT: Senat odobrio ograničavanje prava zatvorenika u Guantanamu


Vodeći američki dnevnici «New York Times» i «Washington Post» javljaju da je Senat podržao prijedlog prema kojem se zarobljenim neprijateljskim borcima u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo oduzima pravo da u američkim sudovima mogu pokušati osporiti to što ih se drži u zatvoru.

Američki Vrhovni sud prošle je godine donio jednu presudu na temelju koje su zatvoreni neprijateljski borci dobili pravno oruđe za osporavanje svog zatvoreničkog statusa kroz američki pravosudni sustav. Skoro 200 od gotovo 500 zatvorenika već je pokrenulo pravne korake u tom smjeru no ovim amandmanom, ako bude ozakonjen, njihove tužbe postat će nevažeće.

Amandman koji je predložio republikanski senator Lindsey Grahan iz Južne Karoline, ugrađen je u proračunski zakon za obranu, a usvojen je s 49 glasova za i 42 protiv. Usvajanje navedenog amandmana dolazi u trenucima intenzivnih rasprava o odnosu američke vlade prema zatvorenicima diljem svijeta i svega nekoliko dana nakon što je Senat usvojio prijedlog republikanca Johna McCaina kojim bi se zabranio nečovječan odnos prema zatvorenicima, stoji u «New York Timesu».

Republikanski čelnici u Kongresu odustali su od prijedloga kojim bi se prijedlog državnog proračuna srezao za 54 milijarde dolara namijenjenih uglavnom za financiranje programa namijenjenih ugroženim kategorijama stanovništva. «Washington Post» piše da se radi o pucanju discipline u stranačkim redovima republikanaca. «Nakon pet godina izuzetnog jedinstva pod Bushovom paskom podjele među umjerenim i konzervativnim republikancima prijete paralizom stranke», navodi washingtonski dnevnik.

I još nakratko «New York Times» koji piše o tome kako gradske vlasti New Yorka pokušavaju riješiti ogromne gužve na Manhattanu. Jedan od prijedloga koji se razmatraju jest londonski obrazac, odnosno da se dolazak u središte grada, u doba najveće gužve, plaća sedam dolara. Time bi se ljude nagnalo da više koriste sredstva javnog gradskog prijevoza, smanjila bi se kašnjenja, unaprijedila kvaliteta zraka i povećala brzina gradskih autobusa koji često stoje u gužvama, navodi «New York Times».

XS
SM
MD
LG