Linkovi

Sjedinjene Države nude pomoć u istrazi samoubilačkih terorističkih napada u Jordanu


Nakon jučerašnja tri samoubilačka napada u hotelima u glavnom gradu Jordana, Amanu, danas su održani mirni prosvjedi protiv terora, a posebno protiv Abu Musaba al-Zarkavija, čelnika iračkog ogranka al-Qaide koja je preuzela odgovornost za napade. Al-Zarkavi je je narodnošću Jordanac.

U jučerašnjim samoubilačkim napadima na goste tri objekta američkih hotelskih lanaca – u kojima većinom odsjedaju turisti iz zapadnih zemalja – poginulo je 56 osoba, dok ih je više od stotinu ranjeno.

Iako se al-Qaidina objava o odgovornosti nije mogla nezavisno provjeriti, jordanska je vlada priopćila da smatra al-Zarkavija glavnim osumnjičenikom. Nekoliko je osoba uhićeno, i ispituje ih se kao dio istrage protiv al-Zarkavija koja traje već mjesecima.

Većina žrtava jučerašnjih napada su Jordanci, dok ih je najmanje 11 iz stranih zemalja.

Svjetski su čelnici oštro osudili sinoćnje samoubilačke napade u Amanu. Predsjednik George Bush telefonski je razgovarao s jordanskim kraljem, te mu je iskazao sućut u ime američkog naroda. U priopćenju američke vlade, objavljenom odmah nakon napada u Jordanu, Washington nudi punu suradnju u potjeri za odgovornima.

Napade su oštro osudili i Arapska liga i Vijeće za suradnju zemalja Zaljeva, koje je navelo da su ovakvi napadi u opreci s vjerskim i ljudskim vrednotama. U priopćenjima se osuđuje svaki oblik ekstremizma, nasilja i terora.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ponovno je u svom priopćenju potvrdilo potrebu da se svijet uhvati u koštac s terorizmom, kojeg Vijeće smatra jednom od najvećih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti. Sutra će Jordan posjetiti glavni tajnik svjetske organizacije, Kofi Annan.

Javier Solana, čelnik dužnosnik Europske unije odgovoran za vanjsku politiku, izjavio je da se napadi ničim ne mogu opravdati te da terorizam predstavlja napad na univerzalne svjetske vrijednosti.

XS
SM
MD
LG