Linkovi

Predsjednička medalja slobode spasitelju bjegunaca pred genocidom u Ruandi, 1994


Predsjednik Bush je dodijelio najviše civilno odličje Sjedinjenih Država, Predsjedničku medalju slobode, ženama i muškarcima, njih 14, koji su, kako je rekao, zaslužili poštovanje i zahvalnost, te osvojili srca američkog naroda.

Među dobitnicima, na svečanosti u Bijeloj kući, istaknuto mjesto je zauzeo jedan od vrlo rijetkih dobitnika koji nije Amerikanac: Paul Rusesabagina je bio upravitelj hotela u Kigaliju, čija je hrabrost i suosjećajnost u spašavanju ljudi od genocida u Ruandi, 1994, bila prikazana u filmu "Hotel Ruanda".

Gospodin Bush je dodijelio prestižno odličje i Muhammadu Aliju, jednom od najvećih sportaša svih vremena i osvajaču zlatne medalje na olimpijskim igrama 1960. godine. Među ostalim dobitnicima su: Aretha Franklin, jedna od vodećih američkih pjevačica soula i gospela; Frank Robinson, prvi crnac koji je postao menedžer jednog prvoligaškog bejzbol kluba u Americi; Alan Greenspan, predsjedatelj američke Središnje banke, te general Richard Myers, nedavno umirovljeni zapovjednik američkih vojnih postrojbi.

XS
SM
MD
LG