Linkovi

U Kanzasu, 'inteligentni dizajn' porazio ne samo evoluciju, nego i znanost kao takvu


'Udarac ne samo evoluciji, nego i znanosti kao takvoj,' komentira "New York Times" odluku obrazovnih vlasti u saveznoj državi Kansas koje su u učionice vratile koncept 'inteligentnog dizajna' koji dovodi u pitanje teoriju evolucije Charlesa Darwina iz 1859. I prije ove odluke, u posljednje dvije godine, iz obrazovnih planova i programa u toj saveznoj državi uklonjena je većina referenci na teoriju evolucije, što je predstavljalo neiscrpni izvor šala i poruga u humorističkim televizijskim programima diljem Amerike, podsjeća njujorški list.

Ono što i ovaj list, a i "USA Today" izdvajaju kao posebice problematično u promjeni obrazovnih standarda u Kansasu jest redefiniranje samog termina 'znanost'. Po novoj definiciji, znanost nije izričito ograničena na prirodna objašnjenja pojava. Kanzaški pedagoški oci svoje promjene nazivaju 'uklanjanjem mnogih dogmi koje su bile podučavane u razredima osnovnih i srednjih škola'. Drugi, pak, - posebice oni kojima je na srcu izobrazba znanstvenih predmeta – kažu da će se učenici iz kanzaških škola naći u velikoj nevolji kada dođu na fakultete i shvate da su ih sve krivo učili.

Bostonski "Christian Science Monitor" piše o neugodnom iznenađenju koje svojim kupcima priređuje kompanija Sony, točnije onaj njezin dio koji prodaje glazbu. Kako su neki korisnici otkrili na vlastitim kompjuterima, Sonyjevi glazbeni kompakt diskovi na kompjutere ubace program protiv piratizacije koji ustvari špijunira korisnike. Ne samo da ih špijunira, nego ih učini ranjivima prema ostalim špijunskim programima koji vrebaju na Internetu.

Kako su već izvijestili bijesni korisnici vični kompjuterskom programiranju, Sonyjev softverski uradak prati što korisnik kompjutera tipka, registrira njegovu elektroničku poštu kao i web sajtove na koje odlazi, pa čak i koje sve programe otvara dok koristi kompjuter. No, Monitor odmah citira i savjet takvih korisnika: kad se ubacuje glazbeni CD u kompjuter samo treba držati stisnutom tipku SHIFT i antipiratski softver je bespomoćan.

XS
SM
MD
LG