Linkovi

Jay Chandrasekhar – američki filmski stvaraoc indijskog podrijetla


Jay Chandrasekhar – američki filmski stvaraoc indijskog podrijetla - u Hollywoodu se smatra jednim od mladih redatelja koji inajviše obećavaju. Njegova komedija “Dukes of Hazzard”, koja je došla u kina u kolovozu, obiluje policijskim potjerama I razbijenih automobilima. Zahvaljujući tim sastojcima taj je film prošlog ljeta bio jedan od najvećih komercijalnih uspjeha. Ovaj redatelj, koji je ispekao zanat na malim neovisnom filmovima, sasvim se dobro snalazi i u svijetu skupih hollywoodskih filmova.

On nosi tradicionalno indijsko ime: Jayant Jumbulingham Chandrasekhar, međutim Jay - kako voli da ga zovu - dobro zna što žele mladi američki filmski poklonici. Kaže da su njegovi roditelji, oboje lječnici, davno digli ruke od toga da će i on diplomirati medicinu. Studirao je na sveučilištu Colgate, međutim napravio je prekid u vratio se u Chicago da bi naučio zanat scenskog komičara. "Nakon što sam to radio devet mjeseci, primjetio sam da mi uspjeva nasmijati publiku te sam odlučio tome se ozbiljno posvetiti. Vratio sam se na fakultet i osnovao komičarski sastav za izvođenje skečeva".

Njegova komičarska trupa zvana “Slomljeni gušter”, povezivala je scenske skečeve s video materijalima. Po diplomiranju preselili su se u New York da bi se ozbiljnije posvetili snimanju filmova. Jay je pohađao filmsku nastavu, kako raditi s kamerom. U neovisnoj produkciji napravili su polusatni igrani film, za čije se financiranje Jay oslonio na svoje roditelje. "Novac sam skupio pomoću svojih roditelja i velikog broja njihovih prijatelja, također lječnika, mojih ujaka. Znam mnogo doktora, i od svakog sam inkasirao pet, deset tisuća dolara".

S uplatama od po pet-deset tisuća dolara, uspio je dovršiti film, koristeći samog sebe i svoje prijatelje kao glumce. Taj nisko-budžetni uradak osvojio je prvo mjesto na filmskom festivalu u Hamptonsu, zahvaljujući ćemu su za sljedeći film dobili budžet od preko milijun dolara. Taj film pod nazivom “Super Troopers”, komedija o blesavim prometnim policajcima postala je 2001 godine pravi hit.

Još je veći budžet bio osiguran za prošlogodišnji komični film strave i užasa “Club Dread”. A onda je stigao poziv iz studija Warner Brothers, koji su mladog redatelja angažirali za snimanje filma “Dukes of Hazzard” od kojeg se puno očekivalo.

Bazirana na predlošku popularne TV serije od prije dvadeset godina, ta komedija prati dogodovštine troje prijatelja koji se bore protiv vođe kriminala u izmišljenom okrugu Hazzard u Georgiji. U filmu između ostalih nastupaju pop pjevačica Jessica Simpson, zvijezda countrya Willie Nelson, te glumački veteran Burt Reynolds. Budžet tog filma bio je 50 milijuna dolara. "To je bio veliki skok. Na snimanju filma “State Troopers” imali smo na raspolaganju četiri policijska automobila, od kojih smo dva razbili već prvog dana. U filmu “Dukes of Hazzard” imali smo 35 policijskih automobila. Razbili bi ih, poslali na popravak kod mehaničara, i onda tako ponovo".

Filmsku kuću Warner Brothers nije brinuo račun za popravak. “Dukes of Hazzard” zaradio je preko 30 milijuna dolara već prvog vikenda prikazivanja, a u prosincu film će izaći i na DVD-u. Jay kaže da skupi filmovi nisu ništa teži za napraviti od onih nisko-budžetnih. Veliki budžet mu, kaže on, omogućava korištenje bolje ekipe, profesionalnih kaskadera, te daje priliku za eksperimentiranje i izbjegavanje kompromisa, posebice po pitanju uništavanja automobila. “Što god ti padne na pamet, može se izvesti, i to je zgodno” – kaže on.

Časopis Variety, koji prati industriju zabave, smatra Jaya za jednog od mladih holivudskih režisera koje treba držati na oku. Taj se tridesetsedmogodišnjak upravo uselio u svoj novi ured u studijima Warner Borthersa, gdje priprema svoj sljedeći film, komediju pod nazivom “Beer fest”, također namjenjenu mlađem gledateljstvu. Što još Jay ima u planu? “Još filmova punih energije i razbijenih automobile. To je univerzalna stvar. Svi volimo vidjeti donji postroj automobila kako leti preko naše glave” – kaže on.

XS
SM
MD
LG