Linkovi

Zakonitost američkih vojnih tribunala naći će se na raspravi pred Vrhovnim sudom


Američki Vrhovni sud odlučio je prihvatiti na raspravu pitanje zakonitosti korištenja vojnih tribunala od strane administracije predsjednika Busha za održavanje suđenja stranim državljanima osumnjičenim za terorizam.

Odluka najvišeg američkog sudskog tijela da razmotri zakonitost tribunala predstavlja velik test ovlasti vlade da pritvori i sudi osumnjičenim teroristima u sklopu rata protiv terora. Specifični slučaj koji je potaknuo ovu pravnu raspravu tiče se jemenskog državljana Salima Ahmeda Hamdana, optuženog da je bio vozač i tjelohranitelj Osami bin Ladenu. Vrhovni sud će odlučiti hoće li se Hamdanu suditi za ratne zločine pred američkim vojnim tribunalom u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo, na Kubi. On je jedan od oko 500 stranih državljana koji su pritvoreni u zatvoru u bazi Guantanamo pod sumnjom da su pristaše al-Qaide ili talibana, nakon što su bili zarobljeni tijekom invazije na Afganistan, koju su predvodile američke vojne snage.

U srpnju 2004. godine, Vrhovni sud je presudio da stranim državljanima, koje se sumnjiči za veze s terorizmom, treba omogućiti vođenje postupka pred američkim sudovima. Takvu su odluku pozdravile organizacije za zaštitu građanskih prava, kao i neki eksperti, poput Davida Colea, profesora na Pravnom fakultetu Sveučilišta Georgetown. "Moramo ustrajati na pridržavanju slova zakona; povjerenje u postupke vlade nije ispravan način pravnog procesuiranja. Mislim da je od kritičnog značaja ne samo održavanje ustavne demokracije – što je samo po sebi važno – nego i održavanje naše sigurnosti," kaže profesor Cole.

Predsjednik Bush je odobrio zamisao o vojnim tribunalima nedugo nakon terorističkih napada na New York i Washington, 2001. godine. "U našem je nacionalnom interesu i u interesu nacionalne sigurnosti da nam stoje na raspolaganju vojni tribunali," izjavio je tada predsjednik Bush.

Slučaj Salima Hamdana najvjerojatnije će se naći na rasporedu saslušanja pred Vrhovnim sudom početkom slijedeće godine, te bi mogao odgoditi početak rada vojnih tribunala, barem na neko vrijeme. Dužnosnici administracije predsjednika Busha tvrdili su da nema potrebe da se Vrhovni sud bavi slučajem Hamdan zato što je Ministarstvo obrane već odlučilo ublažiti neka od pravila tribunala kako bi optuženicima bilo lakše upoznati se s dokazima protiv njih, uključujući i klasificirane dokumente. Odluka Vrhovnog suda u slučaju Hamdan očekuje se prije srpnja slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG