Linkovi

Međunarodne organizacije upozoravaju na nedostatna sredstva u borbi protiv ptičje gripe


Direktor Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je da je 'samo pitanje vremena' kada će ptičja gripa prerasti u globalnu pandemiju koja će prijeći na ljude.

Na stručnom skupu o ptičjoj gripi koji je počeo u Ženevi, Lee Jong-wook izjavio je da pandemija koja pogađa ljude nije počela no da 'postoje znaci da ona dolazi'.

Procjenjuje se da bi u njoj živote moglo izgubiti više milijuna ljudi, a cijena po globalno gospodarstvo bila bi oko 800 milijardi dolara.

U ovom trenutku, prijelaz virusa ptičje gripe na ljude iznimno je rijedak. Oko 120 žrtava ptičje gripe u Aziji imalo je izravan kontakt sa zaraženim pticama. Međutim, stručnjake brine mogućnost da će se širenjem virusa ptičje gripe povećati mogućnost njegove mutacije i lakše zaraze ljudi.

Organizacija Ujedinjenih naroda za prehranu požalila se na oskudnost sredstava u borbi protiv širenja virusa ptičje gripe. Čelnik ove organizacije zatražio je više novca za jačanje veterinarske službe, za kvalitetno uvođenje karantene na peradarskim farmama, te solidne mjere higijene u tim objektima, kao i nabavu dodatnih količina cjepiva.

Što se tiče ekonomske štete, stručnjaci upozoravaju na nedavnu krizu s bolešću SARS, koja je dovela do ogromnih gubitaka zbog potpune prometne i gospodarske blokade koja nastaje kad ljudi – zbog izbijanja bolesti na izvjesno vrijeme - prestaju putovati, odlaziti na radna mjesta, u kupovinu i slično.

XS
SM
MD
LG