Linkovi

Vrhovni sud SAD odlučio razmotriti žalbu bin Ladenova vozača


Vrhovni sud Sjedinjenih Država pristao je saslušati slučaj jednog zatočenika u vojnom zatvoru u Guantanamu koji se žali na činjenicu što će biti suđen pred vojnim sudskim vijećem.

Žalbu ulaže jemenski državljanin Salim Ahmed Hamdan, koji je zarobljen u Afganistanu. Hamdan je bio osobni vozač i tjelohranitelj Osame bin ladena, čelnika Al-Qaide.

Vrhovni sud treba odlučiti može li Hamdanu suditi vojno sudsko vijeće, a za navodne ratne zločine. Niži je sud odlučio u srpnju da Hamdenu može suditi vojni sud te da se na njega ne odnose odredbe Ženevske konvencije o zaštiti ratnih vojnih zarobljenika.

******

Predsjednik George Bush izjavio je da Sjedinjene Države vode agresivnu potjeru za teroristima, ali da se ne služe metodama torture u istrazi terorističkih djela.

Predsjednik je prilikom posjeta Panami odgovorio na novinarsko pitanje, rekavši da vlada Sjedinjenih Država ima dužnost zaštititi svoje građane, ali su svi napori vlasti da se spriječe teroristički napadi 'u okvirima zakona'.

Današnje izdanje dnevnika Washington Post navodi da je dopredsjednik Richard Cheney ulagao znatne napore kako bi odgovorio Kongres Sjedinjenih Država, ali i ministarstvo obrane, od uvođenja restriktivnijih pravila glede ispitivaja osumnjičenika za terorizam.

Prošli mjesec, Kongres je usvojio zakonsku zabranu okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema bilo kojoj osobi koja se nalazi u rukama američkih vlasti.

Bijela je kuća najavila veto ove mjere, jer bi ona ograničila sposobnost predsjednika države da vodi rat protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG