Linkovi

Senator Carl Levin: Uoči rata u Iraku, administracija je koristila obavještajne podatke na način koji je zavarao javnost i Kongres


Jedan američki demokratski senator tvrdi da nedavno deklasificirani dokumenti pokazuju da je administracija predsjednika Busha koristila obavještajna izvješća uoči rata u Iraku na način koji je zavaravao javnost.

Senator Carl Levin citira izvješće vojne obavještajne službe DIA, gdje se izražava uvjerenje da je jedan zarobljeni operativac al-Qaide namjerno zavaravao istražitelje, ustvrdivši da je Irak obučavao pripadnike al-Qaide u uporabi biološkog i kemijskog oružja. Da su zaključci DIA-je bili poznati Kongresu u vrijeme donošenja odluke o ratu u Iraku – tvrdi senator Levin – ishod je mogao biti drugačiji. No, ističe on, administracija je nastavila ponavljati sporne navode spomenutog al-Qaidinog operativca još čitavu godinu dana nakon toga.

Senator Levin je čitavo izvješće DIA-je, iz veljače 2002, objavio na svom web sajtu. Ovaj senator je član senatskog Odbora za oružane snage, kao i Odbora za obavještajne djelatnosti, koji će uskoro započeti dugo odlagano saslušanje o predratnim obavještajnim podacima o Iraku.

XS
SM
MD
LG