Linkovi

U SAD sve popularniji tzv. turizam "kulturnog nasljeđa"


Turizam godišnje doprinese američkoj ekonomiji preko 500 milijardi dolara. Takozvani turizam kulturnog nasljeđa, koji se fokusira na specifične povijesne, kulturne, političke i vjerske elemente u Sjedinjenim Državama, raste brže od drugih turističkih sektora. Nedavno je u Washingtonu održan skup vodećih ljudi tog sektora.

Taj poseban segment turista putuje po Americi u potrazi za mjestima, predmetima i događajima koji ih na autentičan način upoznaju s ljudskim pričama kako iz prošlosti tako i iz sadašnjosti. Porast turizma kulturnog nasljeđa posebice je brz među pripadnicima manjina. Na primjer, mreža puteva, koja pokazuje kako su do slobode došli neki od američkih robova sredinom 19-stog stoljeća, ponovo privlači pozornost, isto kao sabirni logori za Amerikance japanskog podrijetla koji su postojali u Kaliforniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Turistički djelatnici na konferenciji u Washingtonu kažu da je i sve veći broj stranih gostiju zainteresiran za takvu vrstu turizma. Prema studiji američke trgovinske komore, takvi turisti ostaju duže i troše više od ostalih. Kako kaže Helen Marano, direktorica Komore za putovanja i turizam, razlog popularnosti leži u samom temelju Sjedinjenih Država. "Mi smo zemlja useljenika. Tako je nastala ova divna zemlja i njeno tkanje koje svi mi predstavljamo. Naši posjetioci, bilo kojeg da su podrijetla, mogu ovdje pronaći dio svog kulturnog naljeđa".

Amy Webb iz Nacionalne zaklade za očuvanje povjesnog nasljeđa, kaže da je jedan od izazova s kojim se turistički djelatnici součavaju spriječavanje uništavanja objekata i spomenika kulture koji privlače turiste. "Do određene mjere turizam je koristan jer pruža izvor prihoda potrebnog za održavanje tih mjesta. To je dobro, ali moramo voditi računa i o tome koliki je kapacitet, u kojem trenutku broj posjetitelja postaje toliko velik da umanjuje vrijednost iskustva samog posjeta ili čak dovodi do oštećenja spomenika kulture".

Sudionici skupa su se upoznali s idejama o tome kako sklapati partnerstva i privuči državnu podršku i financiranje koje im je potrebno da bi konkurirali komercijalnim turističkim atrakcijama s puno većim budžetima za promičbu. S druge strane postojke razlozi za optimizam jer je sve veći broj ljudi, bilo iz Amerike ili inozemstva, ponukan na posjet povijesnim mjestima gdje mogu iskusiti američku multi-kulturnu raznolikost i prošlost.

XS
SM
MD
LG