Linkovi

Svjetska banka zbunjena sporim otvaranjem radnih mjesta u post-komunističkim zemljama


Svjetska banka objavila je rezultate istraživanja koji pokazuju neočekivano spor proces stvaranja novih radnih mjesta u post-komunističkim zemljama istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ekonomisti Svjetske banke kažu da ih zbunjuje činjenica da je stopa neuposlenosti i dalje visoka u tranzicijskim ekonomijama. Izvješče pod nazivom “Unaprijeđivanje uposlenosti u istočnoj Evropi i bivšem Sovjetskom Savezu” pokazalo je da bi - ukoliko se ovaj trend ne izmijeni - moglo doći do ozbiljnog zastoja u naporima da se smanji siromaštvo u regiji.

Prema izvješću stope neuposlenosti u tranzicijskim ekonomijama su znatno iznad razine onih u zapadnoj Evropi. Stope neuposlenosti variraju od čak 35 % u Makedoniji do skoro 20% u brzo rastućim ekonomijama poput Poljske i Slovačke. Stefano Scarpeta, jedan od autora ovog izvješća kaže da je proces nastanka novih radih mjesta ograničen zbog toga što su mnoge tvrtke imale i previše uposlenika u vrijeme komunizma. "One tvrtke koje su preživjele pretvorbu i privatizaciju, imale su priliku da poprave svoju produktivnost, bez investicija i primjenom novih tehnologija da stvore nova radna mjesta. Mogli su to postići tako da smanje broj uposenih, i time su se rješile viška radnika koji je bio tako karakterističan za vrijeme komunističkog centralnog planiranja".

Ekonomisti Svjetske banke kažu da su gotovo sva nova radna mjesta koja su bila otvorena nakon pada komunizma, nastala u sektoru manjih privatnih tvrtki i kao rezultat stranih ulaganja. Jedan od autora ovog izvješća Arup Banerji dodaje da je pitanje pretjerane državne regulatorne uloge pridonijelo sporom stvaranju novih radnih mjesta.

Kao primjer, on navodi Hrvatsku, gdje process registriranja privatnog vlasništva traje oko 3 godine, u usporedbi sa Sjedinjenim Državama, gdje taj isti proces traje samo 3 mjeseca. "Ovo je primjer nekih od problema na koje nailaze u tim zemljama….otežano je stvaranje atmosfere u kojoj je lakše otpočeti i voditi posao, dakle imati inicijativu za opširan poslovni plan i stvaranje novih radnih mjesta".

Ovo izvješće takodjer je utvrdilo da one ekonomije koje su uspjele privući navjeći broj stranih ulaganja su takodjer uspjele stvoriti i najveći broj novih radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG