Linkovi

50 milijuna Amerikanaca još uvijek uživa u pušenju


Studeni je mjesec borbe protiv pušenja u Sjedinjenim Državama što je povod da još jednom ukažemo na opasnosti koje ova navika ima po ljudsko zdravlje. Četiri desetljeća nakon što je američka vlada objavila prvo upozorenje od opasnosti od pušenja, gotovo 50 milijuna Amerikanaca još uvijek uživa u toj štetnoj navici.

U pušače spada 24 posto američkih muškaraca i 19 posto žena. Američka udruga za borbu protiv raka kaže da će tri četvrtine dugogodišnjih pušača imati ozbiljne zdravstvene poteškoće, a cigarete će ubiti pola njih. 70 posto bi ih željelo prestati pušiti, a od 35 posto koji to doista pokušavaju svega pet posto će biti uspješno.

Nikotin je droga koja do mozga stiže u roku od sedam sekundi, brže nego marihuana, kokain ili heroin. Pušač u tijelo unosi četiri tisuće kemikalija uključujući 60 pozatih kancerogena. Unatoč svim kampanjama protiv pušenja prodaja u Sjedinjenim Državama i dalje raste, a proizvođači duhana 2003. godine su potrošili rekordnih 13 milijardi dolara na reklamiranje svojih proizvoda.

XS
SM
MD
LG