Linkovi

Unatoč optužnici Tom DeLay zadržao vlast u Zastupničkom domu


Washington Post donosi napis o bivšem čelniku republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa Tomu DeLayu koji je morao napustiti položaj zbog toga što je protiv njega podignuta optužnica. Nastojanja bivšeg čelnika većine Toma DeLaya da zadrži vlast unatoč optužnice razgnjevila je mnoge utjecajne republikance koji tvrde da njegovi etički problemi i neizvjestan status nanose njima štetu i destabiliziraju jedinstvo Republikanske stranke. Iako je bio primoran na napuštanje dužnosti čelnika 28. rujna, nakon prve dvije optužnice za navodno sudjelovanje u pranju novca, gospodin DeLay i dalje koristi ured u kompleksu koji je namijenjen čelniku većine u Zastupničkom domu, povremeno predsjeda nad privatnim sastancima sa šefovima različitih odbora i lobira zastupnike tijekom glasovanja.

Također njegovo osoblje i dalje određuje dnevni red i šalje poruke zastupnicima, tobože kao uposlenici ureda vođe većine, ali u Zastupničkom domu bez vođe većine sa svim ovlastima. A na svom putu u Houston 20. listopada gdje je bio formalno uhićen u šerifovom uredu i dan kasnije u Austinu u pojavljivanju pred sudom, pratila su ga tri pripadnika policije Capitol Hilla, baš kao i u vrijeme dok je bio vođa većine. "Tom DeLay ne bi smio biti u položaju gdje ima vlast" – citira Washington Post republikanskog zastupnika iz Connecticutta Christophera Shaysa.

Christian Science Monitor piše u današnjem izdanju o nastojanjima jedne svećenice Medodističke crkve koja želi darovati zemljište za izgradnju četrdesetak kuća za postradale u uraganu Katrina. Za Rosemary Williams strpljenje je vrlina. Odlučna je da ne bude frustrirana, ali to je i za nju teško. Posljednjih sedam tjedana od uragana Katrina ova je žena, zajedno sa gomilom dobrovoljaca, provela dane na Internetu, na telefonima i sastajući se s desecima lokalnih i saveznih dužnosnika. Ona pokušava prikupiti 5 milijuna i 500 tisuća dolara kako bi se izgradilo 40 novih domova na 28 jutara zemlje koje bi željela donirati mjestu DeLisle u saveznoj državi Mississippi. Ono na što je naišla sa svojim suradnicima je birokratska zbrka, zastarjeli websajtovi pojedinih agencija i prepune telefonske sekretarice koje čine krajnje teškim pristup Saveznoj agenciji za krizne situacije FEMA-e i drugim vladinim ustanovama. A u slučajevima kad su uspjeli doprijeti do nekog u tim agencijama dobivali bi zbunjujuće, neprecizne i u nekoliko slučajeva čak i pogrešne informacije. "Postoji očajna potreba. Prošeće li te ovim područjem, vidjet ćete opseg razaranja" – rekla je svećenica Williams za Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG