Linkovi

Slučaj Ademi – Norac i formalno predan hrvatskom pravosuđu


Slučaj Ademi i Norac službeno je predan na obradu hrvatskom pravosuđu, objavio je u prvom danu mjeseca studenog haaški Tribunal za ratne zločine. Ovo je prvi od deset haaških slučajeva namijenjenih daljnjoj proceduri na adresama u zemljama regije proslijeđen Hrvatskoj. Do sada je Haag preselio šest slučajeva s 12 optuženih pravosuđu Bosne i Hercegovine, odnosno tamošnjem posebnom sudu za ratne zločine.

Predmet Ademi – Norac premješten je u Hrvatsku nakon što su se suci uvjerili da su zadovoljeni bitni uvjeti kao što su primjerena zaštita svjedoka, garancije poštenog, pravičnog suđenja u skladu s najvišim pravnim normama i standardima te garancija da se neće primijeniti smrtna kazna.

Tužiteljstvo je još početkom rujna prošle godine zatražilo transfer predmeta Hrvatskoj , prva je rasprava održana u veljači ove godine da bi suci postigli konačnu odluku u rujnu. Sudačka odluka značila je i obavezu Tužiteljstva da proslijedi sve raspoložive materijale vezane uz ovu optužnicu pravosudnim vlastima Hrvatske i to u roku do 30 dana po odluci donesenoj 14. rujna.

Optužnica protiv Rahima Ademija, vršitelja dužnosti zapovjednika vojne oblasti Gospić i Mirka Norca, zapovjednika skupine vojnih postrojbi okupljenih za provedbu vojne operacije, podignuta je radi zločina počinjenih nad civilima za akcije Medački džep.

Rezultat vojne akcije je, isticalo se u optužnici, da je ovo područje s oko 400 stanovnika nakon operacije opustjelo , stanovnici su zastrašeni surovošću koje je, opisuje otpužnica, iskazano i javnim ubojstvom paljenjem žive žene kao i i sakaćenjem leša druge , prijetnjama stanovnicima da će i oni doživjeti takvu sudbinu, pisanjem prijetećih grafita, uništenjem stambenih objekata.

Operacija je trajala od 9. do otprilike 17. rujna a Ademija i Norca optužnica tereti po individualnij i zapovjednoj odgovornosti sa po dvije točke zločina protiv čovječnosti i tri točke teških povreda prava i običaja rata. Očekuje se da će se suđenje organiziranti u Zagrebu, uz konstantan monitoring predstavika kaznenog suda.

XS
SM
MD
LG