Linkovi

Predsjednik Bush nominirao Samuela Alita u Vrhovni sud


Predsjednik Bush nominirao je Samuela Alita, suca prizivnog suda savezne vlade, za nasljednika sutkinje Vrhovnog suda Sandre Day O'Connor koja odlazi u mirovinu. Do ove objave dolazi svega nekoliko dana nakon što je od nominacije odustala Harriet Miers.

Miers je bila kritizirana zbog nedostatka iskustva na polju ustavnog prava te zbog toga što nikada nije obnašala sudačku dužnost. Novi predsjednikov kandidat za Vrhovni sud ima drugačije kvalifikacije. Samuel Alito postao je član prizivnog suda 1990. i ima više sudačkog iskustva nego bilo koji drugi kandidat u posljednjih 70 godina. Na njegovo iskustvo ukazao je i predsjednik Bush.

"Ugled suca Alita samo je rastao tijekom godina njegove službe. On je sudjelovao u tisućama žalbenih postupaka te je napisao stotine pravnih mišljenja."

Stavovi suca Alita izneseni u tim mišljenjima nailaze na podršku konzervativaca koji su se suprotstavili prethodnoj kandidatkinji Harriet Miers. No udovoljavajući konzervativcima predsjednik je možda pripremio teren za politički okršaj s demokratima u Senatu. Oni vjeruju da bi zamjena umjerene sutkinje O Connor nekim tvrdokornim konzervativcem mogla skrenuti sud u desno za sljedećih nekoliko desetljeća. Čelnik demokrata u Senatu, Harry Reid, upozorio je na mogući problem.

Prema njegovom mišljenju, predsjednik Bush možda računa na borbu s demokratima oko kandidata za Vrhovni sud kako bi skrenuo pozornost s drugih problema njegove administracije kao što su pad podrške za rat u Iraku te ostavka predstojnika Ureda dopredsjednika Dicka Cheneya u skandalu otkrivanja identiteta tajne agentice CIA-e.

"Izgleda da administracija želi negdje otvoriti novu bojišnicu kako bi skrenula pozornost s problema Bijele kuće."

Demokrati su upozorili da bi mogli uporabiti taktiku odgađanja glasovanja o kandidatu za Vrhovni sud poznatu kao «filibuster». Republikanci vjeruju pak da raspolažu s dovoljno glasova kako bi potvrdili predsjednikovog kandidata za Vrhovni sud. Sudac Alito ima 55 godina, a svoj prvi slučaj pred Vrhovnim sudom izglagao je kao 29-godišnjak. Prisjeća se da mu je na toj raspravi pitanja postavljala sutkinja Sandra Day O'Connor koju bi mogao zamijeniti bude li potvrđen na dužnost.

Republikanske pristaše predsjednika Busha pretežito su pozdravile njegov izbor Samuela Alita za suca Vrhovnog suda dok su oporbeni demokrati reagirali sa skepsom. Čelnik republikanaca u Senatu, Bill Frist, nazavo je suca Alita potvrđenim kandidatom koji zadovoljava najviše standarde. Vodeće konzervativne skupine također su podržale nominaciju suca Alita.

Demokratski senator Charles Schumer, rekao je da će sudac Alito vjerojatnije dovesti do podjela među Amerikancima umjesto da dovede do približavanja. Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid postavio je pitanje – je li gospodin Alito previše radikalan za Amerikance. Jedna od vodećih američkih organizacija koja se zalaže za pravo na pobačaj pozvala je Senat da odbaci nominaciju suca Alita jer će on – kako se navodi – potkopati pravo na pobačaj u zemlji.

Neki demokrati kritizirali su predsjednika Busha zato što nije nominirao ženu ili pripadnika hispaničke manjine. U devetočlanom sudu do sada su bile dvije žene, od kojih jedna odlazi u mirovinu, a nijedan sudac nije latinoameričkog podrijetla.

XS
SM
MD
LG