Linkovi

Valerie Plame postala naslavniji špijun na svijetu


Washington Post donosi napis o Valerie Plame, osobi čije se ime nalazi u središtu cijele istrage. Četrdeset dvogodišnja gospođa Plame, supruga bivšeg veleposlanika Josepha Wilsona, postala je najslavniji špijun na svijetu, međutim, njena je karijera izbačena iz kolosijeka.

Kako se čini, ova četrdeset dvogodišnja vitka plavuša napustit će Središnju obavještajnu službu CIA-e. To bar kažu njeni znanci i prijatelji, a ona sama još nije javno obznanila namjeru. Valerie Plame, inača majka petogodišnjih blizanaca, nedavno je rekla svojoj prijateljici Jane Honikman da se namjerava povući iz CIA, gdje radi već dvadeset godina. "Uistinu želi biti sa svojom djecom, to je njen plan, da bude majka" – kaže gospođa Honikman. Iako je gospođa Plame pod nevjerojatnim stresom kao osoba izložena globalnom publicitetu i političkim prepucavanjima – dodaje gospođa Honikman – "zadržala je smisao za humor i ima prekrasnu šarmirajuću sposobnost da stvar pogleda sa svijetle strane".

Nekoliko prijatelja kaže da je Valerie Plame bila užasnuta otkrivanjem njenog identiteta 2003. godine, međutim, nastavila je s normalnim životom: ona i veleposlanik Wilson posjećivali su se s prijateljima, išli na duge šetnje vikendom i odlazili u crkvu. Čak i kad su mediji bili nazočni gospođa Plame se nepogrešivo znala nasmijati i s njima razmijeniti po koju kurtoaznu rečenicu – piše današnji Washington Post dodajući da nema naznaka kako će jučerašnje podizanje optužnice proti Lewisa Scootera Libbya išta izmijeniti u medijskoj izloženosti Valerie Plame.

New York Times piše o reakcijama iz redova Demokratske stranke na optužnicu protiv šefa osoblja Dicka Cheneya. Demokrati jučer nisu gubili vremena nakon optužnice protiv Lewisa Libbyja da kažu kako taj slučaj odražava nesmotrenost administracije predsjednika Busha, i to vjerojatno na najvišoj razini, koja je ugrozila nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država. Vođa demokratske manjine u Senatu Harry Reid rekao je da je ova optužnica vrlo ozbiljna stvar i da pokazuje kako je viši dužnosnik Bijele kuće politikantstvo stavio ispred nacionalne sigurnosti i vladavine zakona. "Ovaj je slučaj veći od curenja informacija - navodi riječi senatora Reida New YOrk Times. "Radi se o tome kako je Bijela kuća predsjednika Busha proizvela i izmanipulirala obavještajne informacije kako bi poduprla svoje razloge za rat u Iraku i diskreditirala svakoga tko je pokušao osporiti predsjednikovu odluku".

XS
SM
MD
LG