Linkovi

Posmrti ostaci Rose Parks sutra u Capitolu


Posmrtni ostaci ikone američke borbe za građanska prava Rose Parks bit će izloženi u zgradi Capitola kako bi se javnosti omogućilo odavanje posljednje počasti. Inače, ova je svečanost najčešće rezervirana za preminule predsjednike, visoke vojne časnike i političare. Kongresna odluka o tome dovela je do toga da gospođa Parks postaje prva žena u povijesti Sjedinjenih Država koja će biti izložena u zgradi Capitola.

Rosa Parks je bila Amerikanka afričkog podrijetla poznata po tome što je prije 50 godina započela borbu za prava manjina odbivši ustupiti svoje mjesto u pretrpanom autobusu, jednom bijelom putniku. Gospođa Parks je bila uhićena. Taj je incident doveo do godinu dana dugog bojkota od strane crnaca gradskih autobusa u Montgomeryju, u Alabami, gdje se incident dogodio.

Bojkot je predvodio mladi nepoznati svećenik Martin Luther King, a okončan je nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio da je politika segregacije u prometnom sustavu tog grada nezakonita. Taj je slučaj doveo do cijelog niza događaja kojim je okončana segregacija i diskriminacija u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG