Linkovi

Lewis 'Scooter' Libby - optužnica i ostavka


Šef osoblja dopredsjednika Dicka Chenneyja Lewis Libby podnio je jučer ostavku nakon što je protiv njega podignuta optužnica u vezi s otkrivanjem identiteta tajne agentice CIA-e Valerie Plame prije dvije godine. Glavni predsjednikov savjetnik Karl Rove izbjegao je optužnicu, bar u ovom trenutku, međutim, i dalje se nalazi pod istragom.

Velika savezna porota podigla je optužnicu za pet kaznenih djela vezanih uz izjave i svjedočenje Lewisa Libbyja koje je dao u slučaju otkrivanja identiteta Valerie Plame. Gospođa Plame je udata za bivšeg američkog veleposlanika Josepha Wilsona, koji je optužio administraciju predsjednika Busha da interpretira obavještajne podatke o iračkom oružju za masovno uništavanje tako da može opravdati invaziju na Irak 2003. godine. Dužnosnici administracije te su tvrdnje opovrgli.

Gospodin Libby je optužen za ometanje pravde u pokušaju da istragu skrene na pogrešan put, krivokletstvo pred Velikom porotom i davanje lažnog iskaza agentima Saveznog istražnog ureda FBI-a koji su vodili istragu slučaja gospođe Plame. Ove su optužnice rezultat dvogodišnje istrage koju vodi Patrick Fitzgerald. Njega je imenovalo Ministarstvo pravosuđa kako bi se ustanovilo tko je otkrio identitet gospođe Plame novinarima, što je u određenim okolnostima kršenje saveznih zakona.

Jučer je gospodin Fitzgerald iznio pojedinosti optužnice protiv Lewisa Libbyja koja je – po njegovim riječima – usredotočena na navodne lažne iskaze gospodina Libbyja pred Velikom porotom i istražiteljima o razgovorima koje je vodio s novinarima. "Jednako je važno da svjedoci koji dolaze pred veliku porotu, posebice svjedoci koji dolaze pred porotu a nalaze se pod istragom, kažu potpunu istinu. To je posebice bitno u području nacionalne sigurnost"i.

Ubrzo nakon objavljivanja optužnice, gospodin Libby je podnio ostavku i napustio Bijelu kuću. Poslije toga predsjednik Bush je iznio i svoju kratku reakciju. "I dok smo svi rastuženi današnjim vijestima, ostajemo i dalje u potpunosti usredotočeni na mnoga pitanja i mogućnosti s kojima je naša zemlja sučeljena. Ja imam posao koji moram obavljati, a isto tako i ljudi koji rade u Bijeloj kući".

Dopredsjednik Cheney je izdao priopćenje u kojem kaže kako je gospodin Libby "jedan od najtalentiranijih i najsposobnijih osoba koje je upoznao". U priopćenju se također kaže da se Lewisa Libbya treba smatrati nevinim dok ne završi suđenje…Sam gospodin Libby prethodno je opovrgao da je on otkrio identitet Valerie Plame. U svojoj istrazi Patrick Fitzgerald je pokušavao utvrditi nije li otkrivanje identiteta gospođe Plame pokušaj viših dužnosnika administracije da diskreditiraju njena supruga, veleposlanika Wilsona, zbog kritika politike prema Iraku. Međutim, jučerašnja optužnica ne uključuje točku o otkrivanju identiteta tajne agentice.

Sa svoje strane veleposlanik Wilson je objavio, putem svog odvjetnika, priopćenje u kojem kaže da "kad se optužnica dostavi na vrata Bijele kuće, ured predsjednika je oskvrnut. Nijedan građanin u tome ne može uživati". Tijekom jučerašnje tiskovne konferencije, Patrick Fitzgerald je rekao da iako je istraga "u najvećem dijelu kompletirana", ona nije još okončana.

Pedeset petogodišnji Lewis Scooter Libby pomagao je u planiranju invazije na Irak, tvrdeći da režim Saddama Husseina ima oružja za masovno uništavanje. Ta oružja nisu nikad pronađena. Gospodin Libby inače ne izlaže se velikoj pažnji medija, međutim, njegovi kolege kažu da je uvijek vrlo tijesno uključen u sve aktivnosti dopredsjednika Cheneya. Lewis Libby je također odvjetnik i pisac, koji je za svoj kriminalistički roman Naučnik 1996. godine dobio vrlo pozitivne kritike.

XS
SM
MD
LG