Linkovi

Predsjednik Bush u potrazi za novim kandidatom za Vrhovni sud


Predsjednik Bush mora pronaći novog kandidata ili kandidatkinju za Vrhovni sud nakon što se iz nominacije povukla glavna odvjetnica Bijele kuće Harriet Miers, sučeljena sa snažnom kritikom nekih od predsjednikovih konzervativnih pristaša.

Predsjednik Bush je imao povjerenje u gospođu Miers zbog njenih izuzetnih rezultata kao odvjetnice i dugogodišnje vjerne suradnice, prvo na položaju guvernera Teksasa, a potom i u Bijeloj kući. Međutim, od samog početka njena je nominacija nailazila na probleme. Neki konzervativni čelnici počeli su odmah prigovarati da bi im bilo draže da predsjednik nominira nekog od drugih konzervativnih pravnika, od kojih su mnogi služili kao savezni suci – što nije bio slučaj s gospođom Miers.

Nakon toga predsjednik se našao u prilično neobičnom položaju – da brani svog kandidata pred nekima od svojih najlojalnijih pristaša: "Ne moram nagađati ni spekulirati o Harriet. Poznam njezin karakter, znam njenu snagu, znam njen talent i znam da će biti odlična sutkinja."

Međutim predsjednik i njegovi savjetnici nisu bili u stanju ugušiti svojevrsnu "mini-pobunu" svog desnog krila. Jedna konzervativna skupina – Amerikanci za bolju pravdu – čak je poduzela neobičnim korak i emitirala plaćene televizijske oglase u kojima se traži povlačenje nominacije Harriet Miers. "Čak i najbolji čelnici čine pogreške. Konzervativci podržavaju predsjednika Busha, ali ne i kandidatkinju za vrhovni sud Harriet Miers, - kaže se u jednom od tih oglasa.

Postavljenja u Vrhovnom sudu su doživotna i svi kandidati moraju biti potvrđeni u Senatu. A nade za potvrdu gospođe Miers počele su naglo blijediti kad su republikanci u Senatu počeli dovoditi u pitanje njene kvalifikacije i stvarnu dubinu njenog konzervativizma, čak i prije negoli je imala priliku osobno svjedočiti pred senatskim Odborom za pravosuđe.

Senator Jeff Sessions iz Alabame jedan je od republikanaca koji je imao velike dvojbe glede gospođe Miers. "Osjećam se nelagodno iz mnogih razloga. Ta nominacija nije nikad krenula kako bi se moglo očekivati."

Oporbeni demokrati relativno malo govore o ovoj nominaciji, priželjkujući da republikanci sami rasprave njenu spremnost za najviše sudsko tijelo u zemlji. Pripremali su se na pomno ispitivanje na saslušanju do kojeg nije nikad došlo. Jamain Raskin je profesor prava na Sveučilištu American, ovdje u Washingtonu: "Republikanci su je se vrlo brzo odrekli, a desnica ju je posebno oštro tretirala. Demokrati nisu vidjeli razlog zašto bi joj pomogli. Vjerujem da su demokrati željeli vidjeti što će reći na saslušanjima tijekom procesa potvrde, jer ona je možda bila najbolja varijanta kojoj su se mogli nadati. Međutim, posljednjih dana, temelj predsjednikove stranke brzo se ograđivao od njega glede ove nominacije."

Predsjednik je objavio priopćenje u kojem kaže kako je nevoljko prihvatio povlačenje Harriet Miers iz procesa nominacije. Međutim, predsjednik Bush je rekao kako njeno povlačenje ima više veze s dugotrajnom pat pozicijom između Bijele kuće i članova Senata iz obje stranke glede dokumenata koje su tražili o djelovanju gospođe Miers na položaju glavne odvjetnice Bijele kuće. Inače iz administracije predsjednika Busha poručuju da će predsjednik pravodobno nominirati novog kandidata za Vrhovni sud. Neki republikanci se nadaju da će to biti kandidat ili kandidatkinja poput suca Johna Robertsa koji je s lakoćom potvrđen kao zamjena za preminulog predsjedatelja suda Williama Rehnquista. Sutkinja Sandra Day O'Connor najavila je svoje namjere o umirovljenju prije više mjeseci,. Međutim, pristala je da sudjeluje u radu suda dok njezin nasljednik ili nasljednica ne budu potvrđeni.

XS
SM
MD
LG