Linkovi

“Metropolitan Hotel” - najnoviji album Chely Wright


Pjevačica Chely Wright se na country glazbenoj sceni pojavila prije desetak godina. Tijekom devedesetih stekla je popularnost s hitovima poput “Single white female”, “Shut up and dance” i “It was”. Njen najnoviji studijski album, inače šesti po redu, pod nazivom “Metropolitan hotel” publika je također dobro prihvatila.

S obzirom da je do sad imala svega jedan veliki hit, tridesetpetogodišnju Chely Wright smatraju jednom od najbolje čuvanih tajni country glazbe. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti. Najnoviji album te pjevačice i skladateljice pod nazivom “Metropolitan hotel” već je polučio dva uspješna singla, pjesme “Back of my drawer” koju smo upravo čuli, te skladbu “The bumper of my SUV”. Tijekom svojeg nedavnog posjeta studiju Glasa Amerike, Chely nam je ispričala povijest te pjesme. "Straga na mom terencu imam naljepnicu sa znakom američkih marinaca. Jednom sam upala u svađu s gospođom koja me radi te naljepnice izvrijeđala. Došla sam doma i napisala pjesmu na koju sam potom potpuno zaboravila. Našla sam je ponovo tek nakon 16 mjeseci, tjedan dana prije odlaska na nastupe u Irak u rujnu 2004-te. Izvodili smo je tijekom cijele turneje po Srednjem Istoku. Premda je bila odlično primljena, nisam je planrala snimiti jer mi se činila predugom, a i bila sam pred sklapanjem ugovora s novom diskografskom kućom. No tamo sam jedne noći upoznala uistinu dragog mladića koji mi je rekao da mu se ta pjesma posebno sviđa i da bi je trebala snimiti. Sljedećeg dana on je poginuo na dužnosti, što nas je sve zaista pogodilo. Vratila sam se u Nashville i snimila tu pjesmu u jednostavnom aranžmanu, samo s mojim glasom i klavirom. Potom smo je poslali u Bagdad radiju američkih oružanih snaga, međutim pjesma je procurila nazad u Sjedinjene Države i devet tjedana za redom provela na vrhu top liste. To me je uistinu dirnulo, kao ništa drugo do sad".

Prihod od pjesme “The bumper of my SUV” Chely je donirala udruzi koja fnacira nastupe izvođača za američke trupe u inozemstvu. Na albumu “Metropolitan hotel” od 12 pjesama Chely je napisla osam. Nedavno je dobila i svoju prvu skladateljsku nagradu, za pjesmu “I Cant Sleep” koju je supotpisala s country pjevačem Clayem Walkerom. Chely Wright je svoje najnoviji album “Metropolitan hotel” pripremala skoro tri godine. Evo što kaže odakle mu taj neobičan naslov. "2002 godine nakon nastupa u Gstaadu u Švicarskoj, otišla sam s nekolicinom prijatelja na par dana u Pariz i London gdje smo stanovali u hotelu Metropolitan. Zadnje noći u Londonu trebali smo otići na večeru gdje su trebale biti neke velike zvijezde poput Madonne i Gwyneth Paltrow. Umjesto toga ostali smo u mojoj hotelskoj sobi, slušajući naše omiljene pjesme sa stotinjak albuma koje sam ponijela sa sobom. Oko dva ujutro objavila sam da ćemo baš tako izabrati pjesme za naš sljedeći album, dakle na njemu će se naći samo one pjesme koje se pri slušanju jednostavno ne mogu preskočiti. Tada sam također odlučila da, u slučaju da album uistinu zadovoljio taj kriterij, dobiti ime po hotelu Metropolitan".

Tijekom svoje dosadašnje karijere Chely Wright dobila je niz različitih priznanja, među kojima su naslov najbolje nove country pjevačice 1995-te godine, te izbor među 50 najljepših ljudi po izboru časopisa People 2001-e godine. Međutim ona kaže da je naviše ponosna na titulu žene godine koju joj je 2003-e godine dodjelila organizacija američkih ratnih veterana American Legion. Uz dugogodišnji rad u korist američkih vojnika, Chely je predana prikupljanu donacija za financiranje nastave glazbe u školama. Njena je fondacjia, osnovana 1999 godne, do sada poklonila milijun dolara školama za kupnju glazbenih instrumentata i opreme. Najnoviji singl s albuma “Metropolitan hotel” obrada je rock klasika iz ranih šezdesetih, Chuck Berryeve pjesme “C’est la vie “.

XS
SM
MD
LG