Linkovi

Uloga stranih boraca u Iraku


U Iraku američke i iračke snage nastavljaju vojne operacije protiv pobunjenika, a dvije i pol godine nakon početka iračkog rata sve je jasnija slika o stranim borcima koji ulaze u zemlju i pridružuju se pobunjenicima. Iako ih nema u velikom broju smatra ih se vrlo opasnim borcima.

Američki vojnici ovih dana vode operaciju pod nazivom River Gate na sjeverozapadu Iraka, u blizini granice sa Sirijom, a cilj je omesti dolazak stranih boraca u zemlju. Isto tako, američki i irački vojnici nastoje spriječiti pobunjenike i strane borce da koriste gradove u tom dijelu doline rijeke Eufrat kao baze za daljnje napade. Inače, sve je veći broj stranih ekstremista koji se pridružuju raznim pobunjeničkim skupinama, osobito onoj koju predvodi Jordanac Abu Musab al-Zarqawi, zapovjednik al-Qaidinih terorista u Iraku. Nedavno je general američke vojske Rick Lynch, izjavio da su od travnja koalicijske snage zarobile 311 stranaca. Najviše njih je došlo iz Egipta, Sirije, Sudana i Saudijske Arabije…Ostali su došli iz drugih zemalja, uključujući i Britaniju, Franucsku i Irsku.

General Lynch smatra da Zarqawijeva mreža sve više računa na strane borce. "Zarqawi je od siječnja izgubio oko 100 zapovjednika. Njihove su zamjene strani borci koji su skloni izvodjenju okrutnog nasilja nad Iračanima".

Prema podacima washingtonskog Centra za strateške i medjunarodne studije, od 30 tisuća pobunjenika, koliko se procjenjuje da ih ima u Iraku, deset posto čine stranci. Neki su regrutirani u džamijama, drugi u klubovima za mladež ili sportskim klubovima. Stručnjak ovog centra za Srednji istok, Anthony Cordesman, kaže da većina stranih boraca dijele filozofiju al-Qaidine terorističke mreže, što znači: nasilno odbaciti sve ne-muslimane i uspostavti islamske države na Bliskom istoku. Da bi postigli ove ciljeve strani su ekstremisti voljni umrijeti za njih. "Neki od njih su i regrutirani isključivo na ideji o mučeništvu. Oni dodju u Irak spremni da umru tako da ih je lako iskoristiti za misije visokog rizika. Ne samo za samoubilačke misije, nego i one za koje je vjerojatno da neće preživjeti".

Vjeruje se da je Sirija primarno mjesto okupljanja za ove borce. Oni dolaze u Siriju zrakoplovima i ponekad budu obučavani prije nego se “provuku” preko granice u Irak. Tijekom posljednje senatske rasprave, državna tajnica Condoleezza Rice je rekla da Washington vrši pritisak na Siriju kako bi se prekinule ove akcije. "Mi sada koristimo naše postrojbe kako bi zaustavili te ljude koji dolaze u Irak, zatim za “čišćenje” gradova gdje žive pobunjenici, te ujedno vršimo prisitak na sirijsku Vladu da poduzme diplomatske korake koji bi omogućili lakše zaustavljanje dotoka pobunjenika…”

No, prema mišljenju Anthonya Cordesmana, poraziti strane borce nije laka zadaća i ta borba zahtijeva korištenje drugih metoda, osim vojnih. “Da bi ste doista pobijedili morate izvojevati i političku pobjedu, morate uvjeriti Iračane, osobito iračke Sunnite, da ne dopuste da strani borci uopće egzistiraju, da ih prijavljuju gdje god da ih primjete…Morate imati policiju i upravljati tim područjem kako bi se ljudi osjećali sigurnijima i kako bi bili voljni prijaviti strane borce…”

Do tada, kaže naš sugovornik, u Iraku će se vjerojatnmo nastaviti samoubilačke bombaške akcije. Ono što brine i njega i druge stručnjake jeste to da bi se strani borci, koji prežive sukob u Iraku, mogli vratiti u svoje zemlje i tamo koristiti stečeno terorističko iskustvo.

XS
SM
MD
LG