Linkovi

Je li ovo najteži tjedan predsjednika Busha u Bijeloj kući?


New York Times osvrće se na preostalih trideset i devet mjeseci mandata predsjednika Busha u Bijeloj kući. Predsjednik Bush nalazi se u Bijeloj kući 248 tjedana, za vrijeme terorističkih napada na Sjedinjene Države, dva rata i bolni ponovni izbor. Međutim, s priličnom sigurnošću se može reći da u sve to vrijeme nije imao teži tjedan od ovoga. Veliko pitanje za predsjednika Busha u ovom trenutku jest što može učiniti od preostalih 39 mjeseci u Bijeloj kući. Da bi se došlo do ovog groznog tjedna trebali su mjeseci, čak godine. Dvije tisuće poginulih Amerikanaca u Iraku tek je posljednji zastrašujući rezultat u ratu koji će uskoro imati tri godine. Istraga oko otkrivanja identiteta tajne agentice CIA-e Valerie Plame prijeti danas mogućim podizanjem optužnica protiv jednog ili dva njegova visoka pomoćnika, a proizišla je iz žestoke rasprave o manjkavim obavještajnim informacijama koje su dovele do tog rata.

Jučerašnje povlačenje nominacije Harriet Miers za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu gorki je plod njegovih vlastitih pogrešnih koraka nakon svih ovih oluja – uključujući i uragan Katrinu – kao i pogrešnih procjena o tome kako će njena nominacija biti primljena. Neki analitičari i mudraci iz Republikanske stranke smatraju da je došlo vrijeme da George Bush učini ono što je učinio Ronald Reagan kad je skandal Iran-kontra zaprijetio njegovom drugom mandatu piše današnji New York Times – a to je da protrese osoblje Bijele kuće i reorganizira vanjskopolitičke i domaće prioritete.

Christian Science Monitor, kao i svi američki listovi u današnjim izdanjima, značajan prostor posvećuje povlačenju Harriet Miers iz procesa nominacije za Vrhovni sud. Predsjednik Bush mora krenuti ispočetka s nominacijom za upražnjeno mjesto sutkinje Sandre Day O'Connor. Jučerašnje povlačenje Harriet Miers trenutačno je preusmjerilo pažnju medija i javnosti s mogućeg podizanja optužnica zbog otkrivanja identiteta agentice CIA-e Valerie Plame. Vijest je izazvala lavinu spekulacija: tko je sljedeći kandidat predsjednika Busha za mjesto sutkinje O'Connor? I hoće li njegov novi kandidat ili kandidatkinja pokrenuti veliku bitku s demokratima glede budućnosti Vrhovnog suda za kojom, kako se čini, čeznu mnogi aktivisti i slijeva i s desna. Od trenutka kad je bila nominirana 3. listopada nominacija gospođa Miers je nailazila na probleme.

Kao dugogodišnja suradnica Georgea Busha s prilično tankom biografijom vezanom uz ustavno pravo, nazivana je "predsjednikovim pajdašem". Sad se već vide nagovještaji u Senatu da bi moglo doći do obnovljenih izgleda za tzv. "filibusterom" taktikom odugovlačenja nominacije neprestanim održavanjem rasprave glede sljedećeg kandidata – piše današnji Christian Science Monitor – kao i pribjegavanju republikanaca "nuklearnoj opciji", odnosno, promjeni pravilnika Senata kojim bi se zabranilo korištenje filibustera kod nominacija za sudstvo.

XS
SM
MD
LG