Linkovi

Harriet Miers odustala od nominacije za Vrhovni sud


Kandidatkinja predsjednika Busha za sutkinju Vrhovnog suda, Harriet Miers, povukla je svoju nominaciju nakon snažnih kritika konzervativnih republikanskih aktivista.

Nominacija Harriet Miers zapala je u probleme od samog objavljivanja, a danas su sve spekulacije okončane nakon što je Miers izvjestila Bijelu kuću da povlači svoju kandidaturu. U izjavi predsjednika Busha kaže se da je on teška srca prihvatio njenu odluku.

Ovakav razvoj događaja predsjednik pripisuje pozivima senatora iz obje glavne američke stranke koji su tražili dokumentaciju Bijele kuća kako bi više doznali o kandidatkinji koja je radila kao predsjednikova suradnica za pravna pitanja.

Međutim, predsjednik je ustrajao u stavu da dokumenti izvršne vlasti trebaju biti zaštićeni od zakonodavne vlasti. Među onima koji su podržali odluku o povlačenju nominacije Harriet Miers je republikanski senator iz Mississippija Trent Lott.

"Zadovoljan sam time što je došla do zaključka da treba odustati od kandidature. Vjerujem da je to u najboljem interesu predsjednika i zemlje."

Nominacija Harriet Miers je objavljena 3. listopada, a na dužnosti sutkinje Vrhovnog suda trebala je naslijediti Sandru Day O'Connor koja je najavila odlazak u mirovinu. Međutim, njenoj su se nominaciji usprotivili republikanski konzervativni aktivisti koji su željeli da predsjednik izabere nekog potvrđeno konzervativnog suca kao zamjenu umjerenoj sutkinji O'Connors.

Konzervativci su se potužili i na kvalifikacije Harriet Miers navodeći kako je ona nominirana prvenstveno zato što je dugogodišnja bliska suradnica predsjednika Busha još iz doba dok je on obnašao dužnost guvernera Teksasa.

Oporbeni demokrati najavljivali su da će u procesu potvrde Harriet Miers kandidatkinji postavljati teška pitanja, ali su dovođenje u pitanje njenih kvalifikacija prepustili republikancima. Predsjednik Bush je najavio da će novog kandidata za Vrhovni sud izabrati u odgovarajućem vremenskom roku.

XS
SM
MD
LG