Linkovi

Za bogate donatore pogodnost u paketu poreskih olakšica za žrtve Katrine


New York Times piše o elementu poreskog paketa kojem je cilj olakšati teret žrtvama uragana Katrina. Jedna slabo uočljiva odredba paketa poreskih olakšica za žrtve poharanih područja postaje neočekivani dobitak za dobrotvorne organizacije i teret za fondove savezne vlade. Ta odredba dopušta donatorima, koji daruju gotovinu bilo kojoj organizaciji do kraja kalendarske godine, da praktički cijeli taj iznos otpišu i to do iznosa svog ukupnog usklađenog godišnjeg prihoda, čime je udvostručeno ograničenje od 50 posto na ukupni prihod.

Ovi primamljivi izgledi pokrenuli su jednu pravu financijsku gužvu među bogatim donatorima i karitativnim organizacijama koje se natječu za njihove dolare. Zbog velikog interesa stručnjaci vjeruju da će vlada oprostiti prihod od poreza u većoj mjeri negoli je to Kongres predviđao kad je usvajao ovaj zakon. K tome – piše New York Times – neki donatori će možda moći otpisati donacije koje su dali proteklih godina. Naime, kad poreski obveznik daruje više negoli može po zakonu otpisati od poreza u tekućoj godini, onda se to jednostavno prebacuje na sljedeću poresku godinu, a to bi moglo dovesti do još većeg gubitka prihoda od poreza.

Washington Post također piše na naslovnici današnjeg izdanja o financijskim aspektima uragana Katrina. Bijela kuća jučer je promijenila odluku i ponovno uspostavila ključnu zaštitu nadnica za radnike koji rade na obnovi nakon Katrine, popustivši time pred pritiscima umjerenih republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa. Oni, naime, tvrde da stanovnici Meksičkog zaljeva ostaju izvan operacija obnove, a da je cijela regija postala magnet za ilegalne useljenike. Nekoliko dana nakon uragana Katrina administracija predsjednika Busha je dala dopuštenje da se ne primjenjuje odredba tzv. Davis-Baconova zakona koji jamči građevinskim radnicima uobičajenu lokalnu nadnicu kad ih plaća savezna vlada. Administracija je tada rekla da će ova izmjena na poslovima vezanim uz saniranje posljedica uragana uštedjeti saveznoj vladi novac i ubrzati proces obnove.

Tu su odluku odmah kritizirali demokrati i radnički sindikati. I iako su ovu mjeru podržali konzervativci, skupina umjerenih članova Kongresa iz Republikanske stranke tražila je da od Bijele kuće i kongresnog čelništva da se ta odredba ponovno počne uvažavati – piše Washington Post. Jučer ujutro, čelnici ove neformalne skupine pozvani su u Bijelu kuću gdje im je šef osoblja Andrew Card rekao da je administracija promijenila mišljenje i da će spomenuta odredba opet stupiti na snagu 8. studenog, dva mjeseca otkako je ukinuta. Ova se odluka neće primjenjivati retroaktivno.

XS
SM
MD
LG