Linkovi

Ankete i dalje pokazuju pad popularnosti predsjednika Busha


Jedna nova anketa javnog mnijenja ne donosi baš dobre vijesti predsjedniku Bushu i njegovim republikanskim saveznicima u Kongresu. Međutim, ista anketa pokazuje da se na demokrate ne gleda kao da nude neku ozbiljnu alternativu.

Anketa Battleground provedena je pod pokroviteljstvom Sveučilišta George Washington. Jedinstvena je zbog toga što su ju provele dvije vodeće agencije za ispitivanje javnog mnijenja – jedna republikanska, druga demokratska. Anketa je provedena sredinom listopada i pokazuje sve manju popularnost predsjednika Busha i Republikanske stranke. Samo 44 posto ispitanika odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao. Taj je postotak malo veći od drugih nedavnih anketa koje su smjestile predsjednikovu popularnost na najnižu razinu u povijesti njegova predsjedništva.

Ed Goeas iz republikanskog je dijela Battleground ekipe. "Sve veći broj američkih žrtava u Iraku, sve veće cijene goriva u svakom su slučaju prigušili bilo koju dobru vijest o ekonomiju. A tu su i novi potencijalni skandali u Zastupničkom domu, Senatu i u Bijeloj kući".

Celinda Lake iz drugog je dijela Battleground ekipe. Ona kaže da ovo ispitivanja, kao i brojne nedavne ankete, pokazuju nezadovoljstvo smjerom kojim se zemlja kreće. "I taj se pesimizam povećao tijekom ove godine i dostigao rekordno visoku razinu. Dvije trećine ispitanika smatra da se zemlja kreće pogrešnim smjerom".

Rezultati ove ankete objavljeni su isti dan kad je predsjednik Bush zatražio od Amerikanaca da ne posustaju u Iraku kao glavnoj bojišnici u ratu protiv terorizma. "Nakon uklanjanja diktatora koji je mrzio slobodne narode, nećemo sjediti skršenih ruku dok novi niz ubojica predanih uništenju naše zemlje preuzima kontrolu u Iraku nasilnim putem".

Demokrati i dalje kritiziraju predsjednika Busha zbog Iraka, ali izgleda da su i sami podijeljeni oko toga što bi tamo trebalo poduzeti. Tek je nekoliko demokrata pozvalo na izravno povlačenje američkih postrojbi iz te zemlje… Međutim, mnogi od njih pozivaju administraciju da utvrdi konkretnije planove za povlačenje američkih vojnika.

Šef Demokratske stranke i bivši predsjednički kandidat Howard Dean izjavio je nedavno za televizijsku mrežu ABC da bi volio vidjeti povlačenje dijela vojnika uskoro. "Obavili smo naš posao. Došli smo tamo. Mislim da je predsjednik napravio očajnu zbrku od toga i stvorio terorističko gnijezdo tamo gdje ga prije nije bilo. Međutim, po njegovim kriterijima, otišli smo tamo, tamo se odvija demokratski proces, dakle, sad je vrijeme da smislimo kako ćemo dovesti naše vojnike kući".

Anketa Battleground također ukazuje na to da su demokrati učinili vrlo malo kako bi ponudili održivu alternativu na širokom spektru pitanja, uključujući Irak, domovinsku sigurnost i gospodarstvo. Recimo još i to da je u ovom ispitivanju javnog mnijenja obrađeno tisuću registriranih glasača širom zemlje i da je margina moguće pogreške plus ili minus 3 posto.

XS
SM
MD
LG